Aanpak leegstaande en verwaarloosde bedrijfspanden loont

Op 12 september 2014

De stad zet sterk in op een daling van de leegstaande en verwaarloosde bedrijfspanden. Dat gebeurt enerzijds door een betere opvolging opdat de lijst van die gebouwen volledig en juist blijft. Anderzijds krijgt wie op de lijst staat hulp om het pand weer in gebruik te nemen en rendabel te maken.

In 2013 stonden er nog 106 panden op de lijst van leegstaande en verwaarloosde bedrijfsruimten, in 2014 zijn er dat nog maar 100. Van deze 100 zijn er 10 verwaarloosd, 44 leegstaand en 46 zowel leegstaand als verwaarloosd. Wie eigenaar is van een pand op deze lijst, moet een Vlaamse belasting betalen. Deze belasting stijgt naarmate een pand langer op de lijst staat.

De stad volgt de evolutie van deze lijst structureel op en stuurt hiermee de leegstand bij. Eigenaars worden zich zo bewust van het probleem. Dit is een motivatie om een nieuwe, kwalitatieve bestemming voor de bedrijfsruimte te vinden.

Het belangrijkst blijft het een duurzame invulling te vinden voor deze panden. Daarom zet de stad ook sterk in op het vinden van een definitieve oplossing. Door eigenaars of potentiële kopers te ondersteunen bij hun zoektocht naar een goede invulling, streeft de stad naar kwaliteit op lange termijn. Deze aanpak werpt dan ook zijn vruchten af. Voor de helft van de panden op de lijst zijn er projecten lopende en voor een kwart wordt er studiewerk uitgevoerd. Voor deze aanpak werkt de stad onder meer samen met de Vlaamse overheid en met het EFRO-fonds.

Verantwoordelijke schepen: Rob Van de Velde, schepen voor stadsontwikkeling

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is