Antwerpen gebruikt geen pesticiden meer

Op 20 juni 2014

Vanaf 1 januari 2015 geldt een verbod op het gebruik van pesticiden op openbare plaatsen en terreinen rond openbare gebouwen. De stad zal vanaf dan geen pesticiden meer gebruiken tenzij in bepaalde, welomschreven gevallen. Ook in overeenkomsten met externe partners zal dit verbod worden opgenomen. De stad zet al langer in op een milieuvriendelijk onderhoud van het openbaar domein. De hoeveelheid gebruikte pesticiden vertoont al jaren een dalende trend.

Op 8 februari 2013 keurde de Vlaamse overheid het decreet 'duurzaam gebruik van pesticiden in het Vlaamse gewest' goed dat een verbod vanaf 1 januari 2015 inhoudt. De stad Antwerpen bouwt al jaren het gebruik van pesticiden af gezien de risico’s die gepaard gaan met het gebruik van pesticiden voor de menselijke gezondheid en het leefmilieu. Bij de heraanleg van het openbaar domein houdt de stad al rekening met een pesticidevrij onderhoud van het terrein. De stad zal haar openbaar groen meer ecologisch en intensiever beheren. Daarbij zet ze in op alternatieve bestrijdingsmiddelen. Enkel wanneer chemische middelen niet te vermijden zijn, worden ze ingezet met de minste risico’s voor mens en milieu.

De hoeveelheid gebruikte pesticiden is al enkele jaren in dalende lijn. In 2000 gebruikte de stad (groen en begraafplaatsen) nog 843 kg werkzame stof, in 2013 nog amper 13 kg.

Vanaf 1 januari 2015 zal de stad Antwerpen geen pesticiden meer gebruiken. Dit geldt voor alle plaatsen die publiek toegankelijk zijn. Ook op openbare plaatsen die niet door de stad onderhouden worden, mogen geen pesticiden meer gebruikt worden. Enkel bij het bestrijden van plagen zoals wespen en de bruine rat kunnen nog pesticiden gebruikt worden. Verder zal een afwijking gevraagd worden voor de bestrijding van enkele invasieve soorten zoals Japanse duizendknoop en in probleemsituaties. In overeenkomsten met derden die terreinen beheren zal ook steeds een verbod op het gebruik van pesticiden opgenomen worden.

Het verbod op pesticidegebruik is ook opgenomen in het reglement van de samentuinen. Voor volkstuinen in Antwerpen zal dit verbod stelselmatig in het reglement of de beheersovereenkomsten worden opgenomen.

Bewoners van de stad mogen bij het onderhoud van het voetpad voor de deur vanaf 1 januari 2015 ook geen pesticiden meer gebruiken. De stad zal de bevolking verder ook sensibiliseren om minder of geen pesticiden meer te gebruiken in eigen tuin.

Verantwoordelijke schepenen: Nabilla Ait Daoud, schepen voor leefmilieu – Philip Heylen schepen voor stads- en buurtonderhoud

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is