U bent hier
Antwerpen wint Belgische Energie- en Milieuprijs
De stad Antwerpen wint met het project ‘Groene gevels en de moestuin van ’t stad. Samen de stad vergroenen’ over de geveltuinencampagne en Biodroom de Belgische Energie- en Milieuprijs in de categorie steden en gemeenten. Schepen voor leefmilieu Nabilla Ait Daoud nam de prijs zonet in ontvangst.
Het Antwerpse stadsbestuur wil dat alle bewoners kunnen genieten van een stukje groen in de stad. De stad wil niet enkel het bestaande groen behouden, maar bedenkt ook creatieve initiatieven om op kleine oppervlaktes een groen plekje te creëren. Voor de Energie- en Milieuprijs koos de stad twee initiatieven uit: de geveltuintjes en Biodroom, de moestuin van ’t stad. Beide succesvolle projecten werden gelanceerd in 2012 en kennen een vervolg in 2013. Kleinschalige stadslandbouw werd bovendien verankerd in het Bestuursakkoord 2013-2018.
Geveltuinen
De geveltuintjes zijn niets nieuws, maar kenden wel een grote heropleving dankzij de actie ‘Minder grijs, meer groen’. Na de actieve oproep van de stad aan haar bewoners om hun gevels te verfraaien, kwamen er in 2012 in korte tijd meer dan 1100 aanvragen binnen. De stad gaf gratis een gevelplant, klimhulp, aarde en tips voor de aanleg van de geveltuin. Bewoners werden extra gestimuleerd om samen met hun buren aan de slag te gaan. Dit maakte in twintig straten van de aanleg van geveltuintjes een echte gebeurtenis, met een gemeenschappelijke plantdag of een straatfeest. Alle aanvragers, individuen en groepen, kregen deskundig advies over de juiste beplanting. Op www.antwerpen.be/stadstuinieren staat heel wat info over geveltuinen.
Biodroom en samentuinen
In 2012 opende de stad de gemeenschapstuin Biodroom op Linkeroever. Die kende een stadsbrede impact onder andere dankzij een sterke cultureel-artistieke programmatie. Na een succesvol eerste seizoen opende de gemeenschapstuin in 2013 opnieuw de deuren voor een tweede editie. Biodroom is een gemeenschapstuin vol kunst, cultuur en groenten. Iedereen kan er komen tuinieren en daar ook alles over leren. Omdat het een tijdelijk initiatief is, wordt er getuinierd in grote zakken. Het grootste deel van Biodroom is bovendien gemeenschappelijk. Tuiniers die regelmatig helpen, kunnen via de Biodroom-spaarkaart sparen voor een eigen zak en plek in de tuin, voor een les ecologisch tuinieren of voor geoogste groenten. Meer over Biodroom is te vinden op www.biodroom.be .
Biodroom is ook een voorbeeldtuin én opleidingscentrum voor andere samentuinen die overal in de stad ontstaan. De belangrijkste eigenschappen van een samentuin zijn: ecologisch tuinieren, toegankelijkheid en de aanwezigheid van een gemeenschappelijk gedeelte. Dit laatste is een belangrijk verschil met de volkstuin. De eerste samentuin werd in 2007 geopend in het district Deurne. Samentuinen kent een steeds groter succes. Eind 2012 waren er twaalf samentuinen actief, half 2013 al bijna twintig. Op de website www.antwerpen.be/samentuinen worden alle initiatieven gebundeld.
De Belgische Energie- en Milieuprijs
De Belgische Energie- en Milieuprijs, beloont burgers, scholen, bedrijven, verenigingen, steden, gemeenten en openbare instellingen die zich onderscheiden op het vlak van bescherming van het milieu en zuinig omspringen met energie en/of natuurlijke rijkdommen. De jury bestaat uit erkende en onafhankelijke experts en professionals uit de ondernemingen en instellingen die als partners met de organisatie meewerken. Meer info over de Energie- en Milieuprijs vinden geïnteresseerden op http://www.eeaward.be .
Verantwoordelijke schepen: Nabilla Ait Daoud, schepen voor leefmilieu