Bewonersparkeren Antwerpen-Dam vanaf 1 juni 2014

Op 20 december 2013

 Op 1 juni 2014 verandert de parkeerregeling in de straten tussen Park Spoor Noord en de IJzerlaan/Slachthuislaan. De stad trekt dan het ‘bewonersparkeren’ door naar deze wijk. Buurtbewoners kunnen gratis en onbeperkt blijven parkeren met een vergunning voor de nieuwe ‘bewonerszone Dam’. Bezoekers zullen er vanaf april betalen om te parkeren. De stad wil op die manier de schaarse parkeerruimte zo goed mogelijk verdelen door meer ruimte te realiseren voor bewoners en kortparkeerders. Velo onderzoekt ondertussen of het mogelijk is om twee stations te plaatsen in ‘den Dam’.

In de wijk Dam is er overdag te weinig parkeerruimte voor bewoners en kortparkeerders. Dat blijkt uit tellingen die het Antwerpse Parkeerbedrijf uitvoerde op verzoek van bewonersgroepen. De nieuwe regeling moet daar verandering in brengen, zodat bewoners en parkeerders die bijvoorbeeld kort op bezoek komen of snel een boodschap doen of klant bezoeken voortaan makkelijker parkeerplaats vinden. Zo vermindert meteen ook het zoekverkeer.

Nieuwe parkeerzone voor bewoners

De zone tussen Park Spoor Noord en de IJzerlaan/Slachthuislaan wordt een nieuwe bewonerszone ‘Dam’. Alle bewoners krijgen uiterlijk eind februari een brief in de bus met meer informatie en een aanvraagformulier voor een bewonersvergunning. Bewoners van de Damwijk konden nu al een parkeervergunning aanvragen voor ‘bewonerszone 5 Noord’. Wie zo’n vergunning heeft hoeft niet opnieuw naar het loket: deze worden op 1 juni automatisch omgezet naar een vergunning voor ‘zone 23 Dam’.

Betalend parkeren voor bezoekers

Als gevolg van de invoering van het bewonersparkeren, wordt ‘Den Dam’ vanaf 1 juni voor bezoekers een groene parkeerzone met dagtarief. Dat wil zeggen dat parkeerders van maandag tot en met zaterdag tussen 9 en 19 uur 0,70 euro betalen voor het eerste uur, en daarna 1,10 euro per extra uur. Een dagticket (max. 10 uur parkeren) kost 3,80 euro. De eerste weken van maart informeren de parkeerwachters bezoekers via flyers over de nieuwe regeling.

Locaties 2 Velo-stations worden onderzocht

In de wijk Dam zijn er momenteel nog geen Velo-stations. De stad onderzoekt nu de mogelijkheden voor het plaatsen van twee stations. Op die manier wordt den Dam onder meer ook makkelijker bereikbaar voor pendelaars. Zij kunnen dan bijvoorbeeld vanop Park+Ride Metropolis of Park+Ride Keizershoek de tram nemen naar het bestaande Velo-station aan Schijnpoort en van daaruit verder fietsen naar de Damwijk.

Verantwoordelijke schepen: Koen Kennis, schepen voor mobiliteit en voorzitter van het Gemeentelijk Autonoom Parkeerbedrijf Antwerpen

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is