Buurtsport zet Antwerpenaars al 15 jaar aan tot sporten

Op 6 december 2013

Deze namiddag stelden de stad Antwerpen en de Universiteit Gent de onderzoeksresultaten voor van de studie naar het effect van Buurtsport op sportparticipatie. Uit het onderzoek bleek dat er een positieve relatie is tussen Buurtsport en sportparticipatie en dat Buurtsport goed ingeburgerd is in de wijken waar de organisatie actief is. Buurtsport blies vandaag ook vijftien kaarsjes uit en vierde dat met een beurs over de organisatie.

In de loop van 2013 voerde de Universiteit Gent een onderzoek naar het effect van Buurtsport op sportparticipatie in het kader van het Steunpunt voor Beleidsrelevant Onderzoek Sport. De studie nam vijf buurtsportwijken (aandachtswijken in Antwerpen waar Buurtsport een werking heeft opgezet) onder de loep en vergeleek de resultaten van deze wijken met de sportparticipatie van inwoners uit vier controlewijken (aandachtswijken in Antwerpen waar Buurtsport niet actief is).

Meest markante bevindingen

Uit het onderzoek bleek dat:

  • 61,3% van de volwassenen van buurtsportwijken aan sport doet,
  • er 5,6% meer gesport wordt door volwassenen in buurtsportwijken dan volwassen in Vlaanderen waarvan gemiddeld 55,7% aan sport doet,
  • er in buurtsportwijken 18,9% meer gesport wordt dan in controlewijken,
  • er in controlewijken 13,3% minder gesport wordt ten opzichte van het gemiddelde van Vlaanderen,
  • volwassenen van buurtsportwijken gemiddeld 90 minuten meer sporten dan volwassenen in controlewijken en 18 minuten meer dan volwassenen in Vlaanderen,
  • meer dan de helft van de inwoners in buurtsportwijken Buurtsport kent,
  • bijna 20% van de volwassenen al heeft meegedaan aan een evenement of lessenreeks van Buurtsport in buurtsportwijken,
  • er in buurtsportwijken 9,2% meer in clubverband gesport wordt dan in controlewijken,
  • er significant meer gesport wordt in buurtsportwijken dan in controlewijken,
  • sportkansarmen significant meer sporten in buurtsportwijken dan in controlewijken.

De resultaten zijn opmerkelijk te noemen. Hoewel Buurtsport zich specifiek richt op sportkansarmen werd er in het onderzoek ook gepeild naar de sportparticipatie van niet-sportkansarmen. Uit de studie bleek dat niet enkel de effecten op de sportkansarmen groot zijn. Ook de mensen die hun weg naar het reguliere sportaanbod wél vinden, sporten opmerkelijk meer in buurten waar Buurtsport actief is.

15 jaar Buurtsport
Buurtsport viert dit jaar zijn vijftiende verjaardag. Speciaal voor deze gelegenheid knutselde Buurtsport een beurs in elkaar over de rijke geschiedenis van de organisatie. Aanwezigen kregen een interactieve wandeling voorgeschoteld op deze beurs. Tijdens die wandeling maakten de deelnemers kennis met de tien wijken waar Buurtsport actief is.

Antwerpen Europese Sporthoofdstad 2013
In 2013 is Antwerpen een jaar lang Europese Sporthoofdstad. De stad kreeg die titel dankzij de hoge sportparticipatiegraad: twee op de drie Antwerpenaars geeft aan op regelmatige basis te sporten. In 2013 zet de stad in op één van de vijf waarden van sport: de bevordering van het gemeenschapsgevoel. Sport verbindt mensen en zorgt ervoor dat elke Antwerpenaar trots is op de prestaties van zijn stadsgenoten. 

Verantwoordelijke schepen: Ludo Van Campenhout, schepen voor sport

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is