U bent hier
College keurt retributie dossierkost loket vreemdelingenzaken goed
Het college besliste vandaag een eenmalige retributie in te voeren voor elke eerste inschrijving aan het vreemdelingenloket. Die bedraagt 250 euro om een aantal kosten, gekoppeld aan zo’n inschrijving, te dekken. Deze beslissing wordt op maandag 25 februari voorgelegd aan de gemeenteraad.
Nieuwkomers die zich in Antwerpen willen vestigen, moeten zich inschrijven aan het loket vreemdelingenzaken. Daar betalen ze tot nu toe 17 euro. Maar dat bedrag volstaat niet om de dossierkost bij een eerste inschrijving van een nieuwkomer te dekken. Want die inschrijving gaat gepaard met een aantal kostenposten en administratieve prestaties:
• Huur/aankoop en onderhoud van gebouw
• Kosten voor ICT-ondersteuning, telefoon- en portkosten
• Verwerking van kopieën van documenten (huwelijksakte, geboorteakte,…)
• Controle op rechtsgeldigheid van deze documenten
• Controle op verblijf
• Contacten met de Dienst Vreemdelingenzaken
• Bewaren en actualiseren van het dossier.
In 2012 werden er zo’n 11 000 dossiers aangemaakt. Daarom besliste het college een eenmalige retributie in te voeren van 250 euro per persoon die zich aanmeldt voor een eerste inschrijving aan het vreemdelingenloket.
Met de verhoogde retributie sluit de stad Antwerpen zich ook aan bij de tarieven die gehanteerd worden in vergelijkbare buitenlandse steden die een gelijkaardig percentage nieuwe inwoners verwelkomen. In de ons omringende landen kost dezelfde administratieve procedure soms nog een pak meer: in Frankrijk betalen nieuwkomers bijvoorbeeld 260 euro (plus 143 euro voor een verlenging), in Nederland zelfs tot 950 euro (plus tot 375 euro voor een verlenging).
Het college acht de nieuwe retributie van 250 euro dus billijk als vergoeding voor bepaalde prestaties en diensten die arbeids- en tijdintensief zijn en in het individueel belang en voordeel van de aanvrager zijn.
De stad voorziet in een vrijstelling voor nieuwkomers voor wie de stad die dossierkosten niet hoeft te maken. In de praktijk betekent dat dat drie categorieën de retributie niet moeten betalen:
• Studenten die naar Antwerpen komen in het kader van een internationaal samenwerkingsverband
• Nieuwkomers die het statuut van “langdurig ingezetenen van een EU-lidstaat” hebben
• Mensen die een asielprocedure succesvol hebben afgerond, en het statuut van erkend politiek vluchteling hebben
Deze aanpassing van het retributiereglement wordt op maandag 25 februari ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd.
Verantwoordelijke schepen: Liesbeth Homans, schepen voor loketten