Expo in Maagdenhuismuseum schetst ontroerend portret van Amsterdamse weesmeisjes

Op 16 december 2013

Afgelopen weekend ging de tijdelijke tentoonstelling in het Maagdenhuismuseum van start: ‘Van de Amstel tot de Schelde. Verborgen schatten van het Amsterdamse meisjesweeshuis’. De expo is een gemeenschappelijk project van het Antwerpse en Amsterdamse Maagdenhuis. De levensverhalen van de Amsterdamse weesmeisjes worden er in woord en beeld geïllustreerd. Tijdens de vernissage op vrijdag 13 december kregen de geïnteresseerden achtergrondinformatie van een aantal sprekers, waarna ze de tentoonstelling in primeur konden bewonderen.

De tentoonstelling ‘Van de Amstel tot de Schelde. Verborgen schatten van het Amsterdamse meisjesweeshuis’ is te bezichtigen van 14 december 2013 tot en met 29 juni 2014. Het publiek maakt kennis met de ontroerende levensverhalen van de Amsterdamse weesmeisjes. Verder zijn er ook een maquette van het weeshuis, originele kledij van de wezen, merklappen en enkele schilderijen van bekende schilders te bewonderen.

Rooms-katholiek weeshuis
Bijna vier eeuwen lang was het Amsterdamse Maagdenhuis het tehuis waar katholieke meisjes opgevangen en opgevoed werden. Ze kwamen daar terecht omdat hun ouders gestorven waren of te arm om voor hun kinderen te zorgen. In 1800 bood het weeshuis onderdak aan niet minder dan 400 kinderen en 13 verzorgsters. In 1953 moest het de deuren sluiten. De 18 wezen die er toen nog woonden, konden elders terecht of vonden de felbegeerde vrijheid: naar een pleeggezin of een eigen kamer.

Sociaal fonds
Anders dan het Antwerpse Maagdenhuis, is het Amsterdamse Maagdenhuis tegenwoordig geen museum. Sinds 1970 is het een fonds dat sociaal-maatschappelijke initiatieven steunt en zich bekommert om de ‘verweesden’ in de samenleving, met bijzondere aandacht voor de jeugd en ouderen. In het buitenland zet het fonds samen met de lokale bevolking vernieuwende projecten op in Suriname en Afrika.

Gedeeld verdriet
De rode draad doorheen het leven van de weesmeisjes is een verhaal van gemis. Een verhaal ook van verborgen verdriet, want in het tijdsbeeld van toen paste het niet om je verdriet te uiten. Er heersten strenge leef- en tuchtregels en er was weinig aandacht voor zorg en warmte. Maar het is ook een verhaal van gedeeld verdriet. De wezen zaten samen in dezelfde omstandigheden, wat hen een zekere geborgenheid en houvast gaf. De expo brengt het allemaal: een boeiende en ontroerende kijk op bijna vier eeuwen wezenzorg.

Tentoonstelling praktisch

  • van zaterdag 14 december 2013 tot en met zondag 29 juni 2014
  • Maagdenhuismuseum, Lange Gasthuisstraat 33, 2000 Antwerpen
  • inkom: 7 euro (zie tarieven op de website)
  • tickets via tel. 03 338 26 20 of maagdenhuismuseum [at] ocmw.antwerpen.be  

Verantwoordelijke schepen: Liesbeth Homans, OCMW-voorzitter

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is