GVA:"Schepen worden en dan weggaan, dat wilde ik niet"

Op 29 november 2011

"Schepen worden en dan weggaan, dat wilde ik niet"«"Dit is een van de moeilijkste beslissingen van mijn leven", zegt Kristof Bossuyt. "Ik verbreek de relatie met een partij waarvan ik sinds mijn vijftiende lid ben geweest. Maar als donkerblauwe, conservatieve liberaal voel ik me anno 2011 beter thuis bij N-VA. Het spreekt me ook aan om een steentje bij te dragen aan het beëindigen van de socialistische hegemonie in Antwerpen."

Eind deze zomer werd Bossuyt, een 35-jarige advocaat en stamboekliberaal die nog op de kabinetten van Patrick Dewael, Bart Somers en Marino Keulen heeft gewerkt, uitgenodigd voor een verkennend gesprek door zijn districtsgenote Liesbeth Homans. "N-VA en ik hebben elkaar snel gevonden op vrijwel alle vlakken, al blijf ik vooralsnog wel geloven in de meerwaarde van België", zegt Bossuyt. "Maar in de meeste thema's waarin ik me verdiep - migratie, inburgering, justitie, veiligheid - neemt N-VA veel sterkere standpunten in dan Open Vld."

Tocht door de woestijn

Bossuyt beseft dat hij van opportunisme en overloperij zal worden beschuldigd. "Ruim drie maanden heb ik strijd met mezelf gevoerd", vertelt hij. "Ik weet dat ik begin aan een tocht door de woestijn, waarin ik mijn ware vrienden zal leren kennen. Het valt mij ook zwaar om de Wilrijkse afdeling van Open Vld te verlaten. Met de hogere niveaus heb ik minder moeite. In het stadsbestuur weegt de partij te weinig op het beleid, ze heeft niet voldoende kunnen realiseren. Open Vld blijft bovendien een partij waarin soms te veel machtsspelletjes worden gespeeld. En met alle verhalen over de komst van Annemie Turtelboom is het in Antwerpen toch zoiets als wachten op Godot."

"Ik wilde niet langer wachten, want rond de jaarwisseling zou ik normaal Gilbert Van Nuffel zijn opgevolgd als districtsschepen. Eerst dat mandaat aanvaarden en vervolgens mijn overstap aankondigen, dat zou ik niet zuiver hebben gevonden. Daarom hak ik nu de knoop door."

Met welke afspraken over zijn toekomst doet Bossuyt zijn intrede bij N-VA? "Er is mij geen parlementair mandaat of zo toegezegd. Ik heb niks gevraagd, ik wil eerst mijn strepen verdienen. In 2006 stond ik zowel op de lijst voor de gemeenteraad als op die voor het district Wilrijk. Ik sluit niet uit dat dat in 2012 opnieuw zo zal zijn."

Zijn visie op de toekomst van Wilrijk vormt trouwens een extra reden voor zijn overstap. "Eén voorbeeld: ik ben het niet eens met de plannen van het stadsbestuur om een arresthuis in te planten op de site van de oude rijkswachtkazerne. De ruimte achter het Vlinderpaleis lijkt me een veel betere locatie. Bij Open Vld kreeg ik nauwelijks gehoor voor dat standpunt, terwijl N-VA wél die visie deelt."

Bossuyt besluit: "Ik heb altijd gehamerd op geloofwaardigheid, ik hou niet van overloperij. Ben ik nu zelf inconsequent? Daarover heb ik lang gepiekerd. Tot iemand me zei: Je kan altijd zeggen dat je je kiezers bent gevolgd'."

lex moolenaar

© 2011 Concentra

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is