GVA: "BART DE WEVER Dit is een belediging"

Op 6 december 2011

"Dat Janssens en Van Peel ook voor ons de deur op een kier zetten, ervaar ik als een belediging", zegt Bart De Wever. "Politici moeten zoiets niet zeggen als ze het niet menen."

Bart De Wever reageert bijzonder scherp op het huwelijk van sp.a en CD&V. Vooral zijn Antwerpse kartelpartner moet het ontgelden: "Het heeft CD&V niet behaagd om ons iets te laten weten, ik heb het in uw krant moeten lezen. En tot op dit moment heb ik nog steeds niets van Marc Van Peel en Philip Heylen vernomen. Ik kan u dus niet zeggen of ons kartel met CD&V nog bestaat. Ook dat zal ik morgen wel in de krant lezen, zeker? Sta me toe te zeggen dat dit niet is zoals het hoort."

Janssens en Van Peel hebben de deur op een piepklein kiertje gezet voor uitbreiding van hun samenwerking naar de N-VA, al lijkt het hun onwaarschijnlijk dat die partij daarop zou ingaan op basis van de krachtsverhoudingen in 2006, toen ze nog slechts één van de 55 zetels in de gemeenteraad had. De Wever: "Dat kiertje vind ik dan ook ronduit beledigend. Politici moeten zoiets niet zeggen als ze het niet menen. Meedoen op de lijst van Patrick Janssens? Nogmaals, dat is een belediging. Ik word er echt kregelig van."

Vindt De Wever dit een slimme zet van zijn coalitiepartners? "Ze zijn niet bezig met het oprichten van een stadspartij, maar wel van een statuspartij: het gaat om de status van Janssens als burgemeester en om het redden van twee schepenen zonder stemmen. Ik vind het een enorm zwaktebod. En ik vraag me af of veel Antwerpse christendemocraten op een socialistische lijst willen staan."

Hebben zich dan al kandidaat-overlopers gemeld? "Nee, dat niet. Maar ik krijg wel sms'jes van bevriende CD&V'ers die duidelijk diep ongelukkig zijn met deze keuze."

Janssens en Van Peel hebben de hand uitgestoken naar Open Vld. Is De Wever hetzelfde van plan? "Daar ben ik nu helemaal niet mee bezig. Wij willen het laatste jaar van de legislatuur met deze meerderheid de rit uitzitten in het belang van de stad. Dat is trouwens ook wat Janssens ons nadrukkelijk heeft gevraagd. Daarom vind ik deze zet ook zo verbazend."

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is