U bent hier
Geluidsactieplan op maat van de stad Antwerpen
De stad maakt een geluidsactieplan op met acties op maat voor de stad. Deze acties moeten een direct positief effect hebben op het geluidsklimaat in de stad.
In steden is omgevingslawaai één van de belangrijkste milieufactoren die de kwaliteit van de leefomgeving bepalen. Een chronische blootstelling aan omgevingslawaai geeft aanleiding tot verschillende negatieve gezondheidseffecten zoals stress, hoge bloeddruk, cardiovasculaire aandoeningen, cognitieve effecten en slaapstoornissen. Uit studies blijkt dat in Antwerpen ongeveer 60 000 inwoners blootgesteld worden aan schadelijke geluidsniveaus. Zo’n 30 000 inwoners kampen met ernstige slaapverstoringen ten gevolge van geluidshinder. Ook de Stadsmonitor 2011 komt tot de vaststelling dat 38% van de Antwerpenaars hinder ondervindt van geluidsoverlast.
Lokale maatregelen
De Vlaamse overheid maakte in 2011 een geluidsactieplan op, met vooral maatregelen die buiten de bevoegdheid van de stad vallen. Maar er zijn ook acties die op stedelijk niveau kunnen genomen worden én die een direct positief effect hebben op het geluidsklimaat in de stad. Daarom werkt de stad een geluidsactieplan uit met concrete maatregelen die op relatief korte termijn kunnen worden uitgevoerd.
De stad zal werken rond zes themas’s:
- stille wegdekken, geluidsprincipes bij de aanleg van het openbaar domein en de akoestische sanering van geluidsknelpunten in de stad;
- beoordelingscriteria voor stadsontwikkelingsprojecten zoals de locatie en oriëntatie van gebouwen en het geluidsklimaat binnen en rond geluidsgevoelige gebouwen;
- geluidsschermen langs bestaande woonwijken en toekomstige woonontwikkelingen;
- verbetering van de akoestische kwaliteit van nieuwe woningen, gerenoveerde woningen en geluidsgevoelige gebouwen;
- aanpak van de bronnen van geluidshinder;
- identificatie en beheer van stille plekken en parken in de stad Antwerpen.
Het geluidsactieplan zal in het voorjaar 2014 klaar zijn.
Verantwoordelijke schepen: Nabilla Ait Daoud, schepen voor leefmilieu