Investering van 3,75 miljoen euro in restauratie en exploitatie Handelsbeurs

Op 30 oktober 2013

Handelsbeurs Antwerpen eerste project voor Vlaamse Erfgoedkluis

ANTWERPEN -  De Handelsbeurs in Antwerpen wordt het eerste project van de Vlaamse Erfgoedkluis. De Vlaamse Erfgoedkluis investeert 3,75 miljoen euro in de restauratie en exploitatie van de Handelsbeurs. Daarover werd een akkoord bereikt met de nv Mopro Invest III. Hierdoor wordt de toekomst van de Handelsbeurs op lange termijn veilig gesteld.

De Vlaamse Erfgoedkluis heeft een definitief akkoord bereikt met de nv Mopro Invest III voor de restauratie en herbestemming van de Handelsbeurs in de Twaalfmaandenstraat in Antwerpen. Zij investeert 3,75 miljoen euro om deze Antwerpse parel in zijn oorspronkelijke schoonheid te herstellen. De nieuwe initiatiefnemers achter de nv Mopro Invest III zijn erin geslaagd om in samenwerking met de Vlaamse Erfgoedkluis een sterk ondernemingsplan uit te werken waarbij de Handelsbeurs een semipublieke evenementenruimte wordt met in de aanpalende Schippersbeurs een restaurant. In de oude gebouwen van de dienst bevolking in de Lange Nieuwstraat komt een hotel van de internationale Marriott keten. Een nieuwe, rendabele invulling moet voor de nodige middelen zorgen om het noodzakelijke onderhoud en beheer te doen, zodat de toekomst van de Handelsbeurs op lange termijn kan worden veilig gesteld. De eerste restauratiewerken gaan van start begin 2014.

De Handelsbeurs in Antwerpen heeft zijn oorsprong in de 16de eeuw, maar brandde tweemaal af, in 1583 en in 1858. Eind 19de eeuw werd de huidige Handelsbeurs gebouwd op de plaats en de grondvesten van de 16de-eeuwse beurs. In 1997 verloor het gebouw z’n functie doordat de effectenbeurs van Antwerpen werd overgenomen door die van Brussel. Sindsdien staat het gebouw te verkommeren.

De Vlaamse Erfgoedkluis werd eerder dit jaar op initiatief van Vlaams minister Geert Bourgeois opgericht. Het is een samenwerkingsverband tussen de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV en de vzw Herita. Het is een rollend investeringsfonds voor het erfgoed in onze regio. Het fonds biedt alternatieve financieringsformules – zoals kapitaalparticipaties, leningen of projectfinanciering – voor het aanschaffen, beheren en open stellen van onroerend erfgoed naar het voorbeeld van de National Trust in het Verenigd Koninkrijk.

”De Vlaamse Erfgoedkluis of De Kluis gaat van start met een eerste investering in een schitterend pand,” meent Vlaams minister Geert Bourgeois. “Wat twee jaar geleden nog slechts een idee was gebaseerd op een aanvoelen van een gat in de markt voor erfgoedfinanciering, krijgt nu reeds concreet gestalte. Ik moedig eigenaars van klein en groot inspirerend erfgoed aan om dit voorbeeld te volgen zodat de Kluis kan uitgroeien tot een rendabele erfgoedportefeuille waar iedereen maximaal van kan genieten.”

Kristl Strubbe, algemeen directeur van Herita en partner in de Vlaamse Erfgoedkluis: “Ik ben verheugd dat we met de Vlaamse Erfgoedkluis de schouders kunnen zetten onder de restauratie en herbestemming van een schitterend monument als de Handelsbeurs. Als partner in de Vlaamse Erfgoedkluis wil Herita het publiek optimaal de kans geven om kennis te maken met onze mooie monumenten.”

“De geschiedenis beperkt zich tot wat wij van het verleden willen onthouden,” zegt Philip Borremans, business manager Vastgoed bij de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV. “PMV is dan ook blij dat zij haar investeringsexpertise via de Vlaamse Erfgoedkluis ter beschikking kan stellen van het rijke Vlaamse erfgoed. Bovendien is deze eerste investering ook een mooi symbool. Het gaat immers om een beursgebouw.”

 

Over de Vlaamse Erfgoedkluis

De Vlaamse Erfgoedkluis is een pas opgericht fonds dat noodlijdende monumenten een duwtje in de rug geeft met investeringen en advies. De belangrijkste voorwaarde om deze steun te ontvangen is de rendabiliteit van het monument. Daarnaast waakt de Vlaamse Erfgoedkluis erover dat het monument met respect voor de erfgoedwaarde wordt gerestaureerd en herbestemd, en moet het grote publiek kunnen genieten van de gerestaureerde erfgoedparels.

Over Herita

Herita brengt iedereen met en hart voor erfgoed samen, zowel erfgoedliefhebbers als erfgoedzorgers en werkt aan de beleving van monumenten, landschappen en archeologische sites voor jong en oud, nu en in de toekomst. Iedere dag ‘Open Monumentendag’ is het motto.

Over PMV

PMV nv is een Vlaamse investeringsmaatschappij. Zij financiert beloftevolle ondernemers van bij de prille start tot aan de groei en internationalisering van hun bedrijf. Zij investeert ook in grote infrastructuurprojecten en vastgoed. Haar focus is gericht op de duurzame economische ontwikkeling van Vlaanderen, met aantoonbare meerwaarde voor economie en maatschappij (www.pmv.eu).

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is