Kamerlid Zuhal Demir van de N-VA: “Zelfstandige mag havenarbeid verrichten”

Op 4 maart 2011

De wet op de havenarbeid stelt dat havenarbeid alleen mag door  “erkende havenarbeiders”. Over de inzetbaarheid van zelfstandigen heerste grote onduidelijkheid. Tot nu. Want N-VA-Kamerlid Zuhal Demir kreeg van minister van Werk Milquet eindelijk een duidelijk antwoord: zelfstandigen vallen niet onder de wet op de havenarbeid.

 Al jaren heerst een juridische discussie  over de mogelijkheid om havenarbeid te laten verrichten door zelfstandigen. Daardoor zou een binnenschipper zijn eigen schip kunnen laden en lossen in het havengebied, zonder daarbij een beroep te moeten doen op de erkende havenarbeiders.

 De juridische onduidelijkheid  had nefaste gevolgen voor de bedrijven in het havengebied, die nooit de zekerheid kregen over wat toegelaten is en wat niet. Zuhal Demir: “Bedrijven zijn steeds op zoek naar flexibele oplossingen. Tot nu bleven ze in het ongewisse over de vraag of ze bepaalde taken door zelfstandigen kunnen laten uitvoeren. Minister Milquet heeft eindelijk duidelijkheid geschapen: zelfstandigen vallen niet onder de wet op de havenarbeid en mogen dus diensten leveren in het havengebied.

Garantie voor meer flexibiliteit

 De enige voorwaarde is dat het om échte zelfstandigen gaat (geen schijnzelfstandigen),  die niet onder het gezag van iemand anders staan en die alleen werken. Personeel zou als werknemer gekwalificeerd worden en dus wel onder de wet vallen. De N-VA is blij met het antwoord van de minister en hoopt dat hierdoor meer flexibiliteit mogelijk wordt om de concurrentiepositie van onze havens tegenover het buitenland te versterken. Zuhal Demir: “Zowel werkgevers als werknemers moeten zich bewust zijn van het belang van de concurrentiepositie voor alle betrokkenen van de havens. Flexibele arbeidsmogelijkheden zijn hierbij cruciaal.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is