Nieuwe beleidsnota stimuleert Antwerpse detailhandel

Op 18 september 2013

Vandaag stelde schepen voor middenstand Koen Kennis de nieuwe beleidsnota detailhandel voor. Doel is meer ruimte voor ondernemerschap te creëren zodat Antwerpen nog attractiever wordt als winkelstad voor bewoners en shoppers van buiten de stad. Het stadsbestuur legt de focus op 19 kernwinkelgebieden.

De beleidsnota dient als hefboom om een bloeiende Antwerpse detailhandel te stimuleren. Een stad verandert voortdurend en winkelgebieden evolueren mee. Het nieuwe beleid speelt in op deze evoluties.

Speerpunten voor bloeiende kernwinkelgebieden
De speerpunten in de beleidsnota zijn thema’s waaraan gewerkt zal worden in de komende jaren. Deze zijn:

  • winkelkernen sterk en aantrekkelijk maken;
  • winkelaanbod uitbreiden en leegstand tegengaan;
  • investeren in vernieuwing van winkelpanden en –buurten;
  • winkelgebieden beter bereikbaar maken;
  • winkelen in Antwerpen promoten;
  • samenwerken met betrokken partners.

Elk kernwinkelgebied heeft specifieke behoeftes. De stad bestudeerde deze noden en besliste voor elk gebied op welke thema’s de volgende jaren wordt ingezet.

Focus op kernwinkelgebieden
In Antwerpen onderscheiden we buurtwinkels verspreid over de hele stad, grootschalige detailhandel in de rand en handelszaken geconcentreerd in winkelbuurten. Om een efficiënt beleid te voeren, heeft de stad de bestaande winkelbuurten gebundeld tot 19 ‘kernwinkelgebieden’. Op basis van het strategische belang van het winkelgebied geeft de stad 11 van deze gebieden extra ondersteuning. Elk district heeft er zo minstens één.

Ruimte om te ondernemen
De stad wil ondernemers kansen geven en ruimte bieden om te ondernemen. Het detailhandelsbeleid focust de komende jaren gelijktijdig op drie sporen.

  1. Individuele ondernemers worden ondersteund op verschillende vlakken. Zo wordt de renovatietoelage voor de verfraaiing van winkelpanden binnenkort uitgebreid met investeringswerken om de veiligheid en de toegankelijkheid van handelspanden te verbeteren. Daarnaast krijgen ondernemers begeleiding op maat via het bedrijvenloket en de vernieuwde ondernemerswebsite en kunnen ze terecht bij de stad voor locatie-advies. Ook werkt de stad aan de vereenvoudiging van een aantal reglementen. Verder kunnen handelaars deelnemen aan diverse promotieacties zoals De Gouden Glimlach of lokale initiatieven zoals pop-upwinkels die bedoeld zijn om startende handelaars of innovatieve handelsconcepten te ondersteunen.
  2. Op het niveau van de winkelstraten wil de stad Antwerpen de kernwinkelgebieden verder versterken. De leegstand wordt systematisch aangepakt in deze gebieden: gaande van initiatieven om leegstaande handelspanden tijdelijk in te vullen, instrumenten om de uitstraling van de winkelstraten te verbeteren, proactieve begeleiding en opvolging van potentiële investeerders tot het clusteren van handelspanden en het verdichten van commerciële activiteiten. De centrummanagers onderhouden contact met de handelaarsverenigingen en werken een servicepakket uit ter ondersteuning van de handelaars. Handelskernversterking omvat ook een aantal initiatieven rond bereikbaarheid, parkeergelegenheid en bewegwijzering van parkings. In een aantal kernwinkelgebieden zal de komende jaren het straatbeeld opgeknapt worden. Hierbij krijgen de handelaars voldoende inspraak en informatie. Per winkelgebied tracht de stad om de handelaars(verenigingen) samen te brengen en te laten samenwerken. Zo kan de identiteit van een kern nog versterkt worden. Een eerste realisatie is alvast het nieuwe platform ‘Ondernemende Binnenstad Antwerpen’, dat alle handelaarsverenigingen van de binnenstad bundelt. De samenwerking met de districten is cruciaal voor realisatie van het detailhandelsbeleid op lokaal niveau. 
  3. Op bovenlokaal niveau blijft de stad Antwerpen zich promoten als dé shoppingstad van Vlaanderen om extra bezoekers uit binnen- en buitenland aan te trekken.

Ingediende projecten voor kernversterkende maatregelen
Eind 2012 keurde Vlaanderen een pakket maatregelen goed om kernwinkelgebieden te versterken. De stad Antwerpen dient drie projecten in die kaderen in de visie van de nieuwe Beleidsnota Detailhandel:

  1. In het centrum van Antwerpen vullen innovatieve ondernemers leegstaande handelspanden gedurende een korte periode in en wisselen elkaar af. Dit geeft verschillende ondernemers de kans deze locatie uit te testen.
  2. De winnaar van de wedstrijd “Win je Buurtwinkel” krijgt gedurende 12 maanden een leegstaand pand in een kleiner winkelgebied ter beschikking.
  3. Handelaars die samen een project uitwerken om hun handelsbuurt positief in de kijker te zetten krijgen hiervoor financiële en logistieke ondersteuning.

Als deze projecten door Vlaanderen geselecteerd worden, kan Antwerpen voor elk goedgekeurd project 30% overheidssteun ontvangen. Het maximale bedrag dat Vlaanderen uitkeert, bedraagt 70 000 euro.

Verantwoordelijke schepen: Koen Kennis, schepen voor middenstand 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is