Ontdek Antwerpen als diamantstad

Op 10 juli 2014

Diamonds love Antwerp  - Antwerp loves diamonds

De stad Antwerpen, de provincie Antwerpen en de diamantsector hebben allen de ambitie om nieuwe diamantproducten te ontwikkelen. Maar wie diamant in Antwerpen wil ontdekken, kan ook nu al een ‘schitterende’ zomer beleven. Geïnteresseerden kunnen aan de hand van een nieuwe wandelbrochure zelf op pad gaan of een gegidste rondleiding volgen in de diamantwijk. Ook een bezoek achter de schermen behoort tot de mogelijkheden. Verder is er het historische fotoboekje ‘ A brilliant story’. Voor wie een juweel wil kopen, lanceerde de stad het kwaliteitslabel Antwerp’s Most Brilliant.
 
Dat Antwerpen het wereldcentrum voor diamant is, is algemeen geweten. Dagelijks worden er honderden diamanten verhandeld. Meer dan 84% van alle ruwe diamanten ter wereld en de helft van de geslepen kostbare stenen passeren door Antwerpen. De diamantindustrie in de Scheldestad is een succesvol economisch verhaal.
 
Antwerpen wil ook zijn bewoners en bezoekers betrekken bij het diamantgebeuren. Het Diamantmuseum heeft zijn deuren gesloten, maar de stad, provincie en diamantsector hebben de ambitie om nieuwe diamantproducten te ontwikkelen. Ook nu al zijn er echter producten waarmee nieuwsgierigen diamant in Antwerpen kunnen beleven, zowel individueel als in groep.
 
Wandelbrochure ‘Ontdek schitterend Antwerpen’
In samenwerking met de stad bracht de provincie de wandelbrochure ‘Ontdek schitterend Antwerpen’ uit. Deze wandelgids leidt de bezoeker rond in de diamantwijk. Zowel de geschiedenis van de wijk als het verhaal achter de schermen komt aan bod. Voor de kinderen is er in de brochure een fotozoektocht opgenomen. ‘Ontdek schitterend Antwerpen’ kost 2,50 euro en is verkrijgbaar in vier talen (Nederlands, Frans, Duits en Engels) bij de balies van Antwerpen Toerisme & Congres*.
 
‘A brilliant story’, fotoboekje met duiding
Dit boekje werpt niet alleen een licht op de geschiedenis van diamant en het vakmanschap dat met het bewerken van de kostbare stenen gepaard gaat, maar vertelt ook enkele bijzondere anekdotes waaronder de liefde voor diamant van de groten der aarde (zoals Marilyn Monroe, Elisabeth Taylor en Rubens). ‘A brilliant story’ (Engels/Nederlandse versie) kost  3 euro en is verkrijgbaar bij de balies van Antwerpen Toerisme & Congres* en in de MASshop.
 
Gegidste wandeling in de diamantwijk
Tijdens deze 2 uur durende wandeling ervaart de bezoeker wat Antwerpen als wereldcentrum voor diamant betekent. Met een gids komt hij alles te weten over diamant, van de hoogdagen tot de bijna ondergang en ten slotte de heropstanding van de Antwerpse diamantnijverheid in de 19de eeuw.
 
De gegidste wandeling kan gereserveerd worden bij Antwerpen Toerisme & Congres (3 weken van tevoren aanvragen) via het telefoonnummer 03 203 01 03 of via visit [at] stad.antwerpen.be
 
Diamant achter de schermen
Tijdens een bezoek achter de schermen komt de bezoeker op plaatsen die normaal niet toegankelijk zijn voor buitenstaanders, zoals het atelier van een slijper en de beurs.
 
Een bezoek duurt 2 uur en is enkel mogelijk op dinsdag- en donderdagvoormiddag (tussen 10 en 12 uur). Bezoeken kunnen uitsluitend op aanvraag (4 weken van tevoren aanvragen). Reserveren kan bij het Zilvermuseum via het telefoonnummer 03 360 52 52 of via  info [at] zilvermuseum.be.

Diamantpaviljoen aan het MAS
In het Diamantpaviljoen tonen Antwerp World Diamond Centre en de provincie het ‘briljantwerps’ verhaal. Naast topstukken als het ECC tennisraket ontdekt de bezoeker er de geschiedenis van de diamant in de stad. Het paviljoen ligt aan de Hanzestedenplaats naast het MAS en is open van dinsdag tot en met zondag van 10 uur tot 17 uur. De toegang is gratis.

Antwerp’s Most Brilliant
Onlangs ontvingen nog drie juweliers het label Antwerp’s Most Brilliant. Ondertussen zijn er in totaal negen gelabelde juweliers. Het label biedt consumenten kwaliteitsgaranties en versterkt het imago van Antwerpen als werelddiamantcentrum. Zowel creatieve juweliers bij wie het ontwerp centraal staat als diamantjuweliers maken deel uit van Antwerp’s Most Brilliant. Een overzicht van de gelabelde juweliers is te vinden in de gratis flyer bij de toeristische balies en online. U herkent de juweliers ook aan de sticker op de deur. Meer info op www.antwerpsmostbrilliant.be.
 
 
* Balies Antwerpen Toerisme & Congres
▪ Balie Grote Markt, Grote Markt 13
▪ Balie Centraal Station, niveau 0, Koningin Astridplein

Verantwoordelijke schepenen: Ludo Van Campenhout, schepen voor diamant - Koen Kennis, schepen voor toerisme
 

 
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is