Opnieuw recordaantal deelnemers voor DVV Antwerp 10 Miles & Marathon

Op 22 april 2013

Zondag 21 april vond de DVV Antwerp 10 Miles & Marathon plaats. Onder een stralende lentezon zorgden ruim 34 500 deelnemers en tienduizenden supporters voor een schitterend loopevenement, meteen ook het grootste van Vlaanderen.
Maar liefst 24 500 lopers namen deel aan de 10 Miles. 2 000 deelnemers liepen de marathon. De shortrun (5 kilometer) kon op 3 800 lopers rekenen, de ladiesrun op 2 500 en de kidsrun op 1 700. Een totaal van 34 500 deelnemers. Deze editie trok daarmee bijna 5 000 lopers meer aan dan het recordjaar 2012. De lopers werden aangemoedigd door negentigduizend supporters. Met deze recordaantallen vormt de DVV Antwerp 10 Miles & Marathon het grootste evenement in de kalender van Antwerpen als Europese Sporthoofdstad 2013.
De Belg Abdelhadi El Hachimi heeft de DVV Antwerp Marathon gewonnen in een tijd van 2 uur, 12 minuten en 53 seconden. Bij de vrouwen won Louise Deldique met een tijd van 2 uur, 52 minuten en 36 seconden. De Belg Nick Van Peborgh schreef, net zoals vorig jaar, de DVV Antwerp 10 Miles op zijn naam in 49 minuten en 04 seconden. Bij de vrouwen won Veerle Van Linden in een tijd van 57 minuten en 17 seconden.
Hulpdiensten en organisatie
450 agenten van de Lokale Politie Antwerpen en 83 hulpverleners met 6 ziekenwagens, 4 mobiele ploegen en 8 fietsploegen van Rode Kruis Vlaanderen stonden paraat. Ze verzekerden de verkeersafwikkeling en hulpverlening aan de lopers. Ook enkele verschoven posten van Brandweer Antwerpen waren aanwezig. Tijdens de wedstrijd deden er zich geen grote medische of andere incidenten voor. Er waren ook ongeveer 300 seingevers en 1600 medewerkers van de organisatie, vooral vrijwilligers, in de weer. Verschillende stadsdiensten zorgden ervoor dat na afloop van de wedstrijd de straten netjes achterbleven.
Mobiliteit
Kennedy-, Waasland- en Bolivartunnel werden tijdelijk afgesloten. Daardoor was er hinder op de Ring. De wachttijd liep op tot 30 minuten voor automobilisten komende uit de richting van Gent en 1 uur voor wie vanuit de richting van Nederland kwam. De binnenstad was autoluw gemaakt. Door een goede samenwerking tussen verkeerspolitie en De Lijn ondervond het openbaar vervoer minimale hinder. 
Verplaatsingen tussen Linker- en rechteroever
Sporters en supporters hadden verscheidene mogelijkheden om zich tussen beide oevers te verplaatsen: pendelbussen, gratis Flandria-overzetboten, fietsers- en voetgangerstunnel (Sint-Annatunnel) en de tram onder de Schelde.
Voor het derde jaar op rij waren er in de voetgangerstunnel geen fietsen toegelaten. Aan beide oevers waren extra tijdelijke fietsenstallingen voorzien zodat supporters hun weg te voet of met de Flandriaboot konden verderzetten, wat door de supporters goed werd opgevolgd. De tunnel tussen de Beatrijslaan en De Gerlachekaai (Kennedytunnel) was wel toegankelijk voor fietsers. Beide tunnels hadden dit jaar een vrij vlotte doorgang.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is