RepairKisten maken organisatie Repair Cafés gemakkelijker

Op 7 december 2013

 Sinds een jaar kent ook Vlaanderen het fenomeen van de Repair Cafés. Alleen al in het Antwerpse vonden er een vijftiental plaats. Het EcoHuis en de Kringwinkel bieden vanaf nu RepairKisten aan.

Wat is een Repair Café?
Een Repair Café is een bijeenkomst waar bezoekers hun fietsen, elektrische apparaten en andere spullen waaraan iets hapert, kunnen herstellen met de hulp van vrijwillige elektriciens, naaisters, timmerlieden en fietsenmakers.

In het Repair Café is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke herstellingen uit te voeren. Het Repair Café gaat verder op de traditie dat buren elkaar helpen bij het repareren van huishoudelijk materiaal. Het initiatief helpt de levensduur van materialen te verlengen, de afvalberg te verkleinen en draagt als sociaal evenement bij aan sociale cohesie op een nieuwe, verrassende manier. De bezoekers zijn tevreden met een hersteld apparaat en leren om het in de toekomst misschien zelf te herstellen; de vrijwilligers zijn tevreden omdat ze hun kennis en vaardigheden ten dienste kunnen stellen van medebewoners. De Repair Cafés draaien rond doe-het-zelf reparaties en willen geen concurrentie vormen met de na-service van bedrijven en hersteldiensten en -winkels. Voor grotere herstellingen dient de klant op zoek te gaan binnen de reguliere markt. De klant betaalt enkel de reële kost van de gebruikte materialen, niet voor de geleverde service door de vrijwilligers.

RepairKisten, stad Antwerpen en Kringwinkel Antwerpen
De belangrijkste partner van het EcoHuis is de Kringwinkel Antwerpen. Sinds het eerste Repair Café staat de Kringwinkel in voor het gereedschap en de materialen om fietsen, meubels, elektrische apparaten, kleding en speelgoed te herstellen. Om ook andere initiatiefnemers te helpen, maakte de Kringwinkel een vijftal RepairKisten. Die bevatten alles om kleding, meubelen, elektrische apparaten en fietsen te herstellen. Een vijfde kist zit vol met boeken over doe-het-zelf reparaties. De Kringwinkel vraagt aan de organiserende groep of vereniging een waarborg van 100 euro. De verhuurprijs bedraagt tot 100 euro (40 euro voor de administratie en handelingskost voor de eerste box en 15 euro per extra box) en 50 euro voor eventueel transport.

De stad engageert zich om deze verhuur- en transportkosten te dragen voor alle verenigingen en organisaties die in de stad Antwerpen een Repair Café willen inrichten. Zo houden ze hun kosten zeer beperkt. Het engagement van de stad geldt voor maximaal 30 uitleningen per jaar en een maximaal bedrag van 3 975 euro/per jaar (inclusief  btw).

Eén jaar Repair Café
Op 1 december 2012 organiseerde het EcoHuis het allereerste Vlaamse Repair Café. Een jaar later hebben al 46 steden en gemeenten het voorbeeld van Antwerpen gevolgd. In het EcoHuis vonden er tot voor vandaag vijf plaats, naast Deurne, Antwerpen-Dam, Dageraadplaats, Ekeren en wat verder Ranst en Schoten.

In het EcoHuis werden 480 items aangeboden voor herstelling. Een tweehonderdtal kon ook effectief gerepareerd worden. Er kwamen in totaal 700 bezoekers. Ze werden voortgeholpen door 117 vrijwillige herstellers: individuele geïnteresseerden en van volgende organisaties: Kringwinkel Antwerpen, Fietskeuken Antwerpen, Samenlevingsopbouw ’t Pleintje en Deurne Noord, Ontmoetingscentrum Deurne den Tip, ontmoetings-, diensten-, cultuur- en jeugdcentra, en allerhande culturele en ecologische organisaties (zoals t Werkhuys – Scheldapen - de Beek - Vorming Plus – Antwerpse transitiegroepen– Hackerspace – servicepunt vrijwilligerswerk) en het Antwerps Fiets Overleg.

Partners
Repair Café is een Nederlands initiatief van Stichting Repair Café. In Vlaanderen trekt Netwerk Bewust Verbruiken het project, in samenwerking met LETS Vlaanderen, Transitie Vlaanderen en KOMOSIE en met de steun van de Vlaamse overheid.

Partners in Antwerpen zijn naast de Kringwinkel Antwerpen ook Samenlevingsopbouw , Lets Antwerpen- Transitie, Fietskeuken en Hackerspace. 

Verantwoordelijke schepen: Nabilla Ait Daoud, schepen voor leefmilieu

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is