U bent hier
Resten middeleeuwse Bierpoorten gevonden onder kaaien
Tijdens een archeologisch vooronderzoek op de kaaien zijn de resten van de middeleeuwse Bierpoorten blootgelegd. Wie wil, kan zondag of maandag een kijkje nemen op de werf. Stadsarcheologen geven dan een woordje uitleg.
De Scheldekaaien zagen er vroeger anders uit en ondergingen in de loop der eeuwen heel wat veranderingen. Ooit vormde deze plaats, waar de schepen voor anker gingen, een imposante façade van stadsmuren, torens, vlieten, waterpoorten en bastions. Bij het rechttrekken van de kaaien in de 19de eeuw volgde een kaalslag van de burchtzone en werden de historische kaaien ingesloten achter de huidige kaaimuur. Er kwam een nieuw kadeplateau waar schepen efficiënt konden laden en lossen.
Het archeologische onderzoek
De stad Antwerpen startte twee weken geleden een archeologisch vooronderzoek op de Scheldekaaien, ten noorden en ten zuiden van het Steenplein. Met proefsleuven brengt de dienst archeologie er nog tot eind april zorgvuldig de archeologische resten onder de kaaien in kaart.
Dit vooronderzoek heeft al enkele belangrijke resultaten opgeleverd. Nadat eerst een stukje van de kaaimuur van Napoleon werd opgegraven, kwam onder de hangars aan het Zuiderterras een gedeelte van de middeleeuwse rede aan het licht. Hier konden schepen al vanaf 1200 voor anker gaan. Deze aanlegplaats werd het 'Bierhoofd' genoemd. De twee poorten die de doorgang tussen de stad en de Schelde mogelijk maakten, werden de Bierpoorten genoemd.
Proefputten hebben resten van de zuidelijke of kleine Bierpoort zichtbaar gemaakt: meer bepaald de middeleeuwse kaaimuur, de aanzet van de poortdoorgang en ook de latere verbouwing daarvan. De noordelijke of grote Bierpoort werd in de 19de eeuw omgevormd tot een open doorgang, maar ook hiervan zijn er nog resten in de bodem aanwezig.
Bezoek de archeologische werf
De stadsarcheologen geven een woordje uitleg bij het archeologisch onderzoek op:
- zondag 22 maart, tussen 10 en 13 uur en tussen 14 en 16 uur
- maandag 23 maart, tussen 14 en 16 uur
De archeologische site bevindt zich ter hoogte van de Ernest Van Dijckkaai, onder de hangars aan het Zuiderterras, vlakbij de Cruiseterminal.
Meer informatie
Meer informatie over het archeologische onderzoek (inclusief een route die langs de onderzoeksplekken loopt) is te vinden op www.antwerpendoorgrond.be.
Verantwoordelijke schepen: Rob Van de Velde, schepen voor stadsontwikkeling en onroerend erfgoed