U bent hier
Stad Antwerpen en Universiteit Antwerpen stellen nieuwe publicatie over het rijke verleden van het stadhuis voor
Er zijn al verschillende boeken gepubliceerd over de stad Antwerpen en het rijke verleden, maar een studie die het renaissancegebouw op de Grote Markt in al zijn facetten behandelt, ontbreekt. De 450ste verjaardag van het stadhuis vormde de perfecte aanleiding om hierin verandering te brengen. Vanaf vandaag is de publicatie met origineel beeldmateriaal ‘Het stadhuis van Antwerpen. 450 jaar geschiedenis.’ terug te vinden in de stadswinkel, het FelixArchief en bij de Antwerpse boekhandelaars.
Vandaag werd het koffietafelboek ‘Het stadhuis van Antwerpen. 450 jaar geschiedenis.’ voorgesteld, een publicatie die geïllustreerd is met heel wat foto’s, prenten, tekeningen en plannen van het gebouw. Voor de publicatie werkte de stad Antwerpen samen met de (kunst)historische experten van het Departement Geschiedenis van de Universiteit Antwerpen en werd ook de bouwhistorische studie van het stadhuis als basis gebruikt. Het boek is vanaf nu te koop in de stadswinkel, het FelixArchief en de Antwerpse boekhandels voor 44,99 euro en werd uitgegeven door Pandora Publishers.
Het boek zoomt in op de geschiedenis van net voor de bouw van het stadhuis in de zestiende eeuw tot en met vandaag. Het verhaal is opgebouwd rond verschillende thema’s, waardoor de bouwgeschiedenis naadloos wordt verweven met het stadhuis en de Grote Markt als plaatsen waar stedelijkheid, politieke macht en Antwerpenaars samenkomen. Burgemeester Bart De Wever verwoordt het als volgt: "De lezer die dit boek van begin tot einde leest, zal zich als het ware van de buitenzijde van het gebouw naar de binnenkant begeven, en helemaal op het einde – bij het verlaten van het gebouw – nog een blik achterom werpen."
Het verhaal van het stadhuis begint al enkele jaren voor 1565, het jaar dat de Antwerpenaars hun nieuwe stadhuis met fierheid openden. Het renaissancepalazzo straalde de grootsheid en de autonomie uit van een wereldstad. Elf jaar na de opening brandde het stadhuis uit, maar het stadsbestuur richtte het gebouw opnieuw in met beeldhouwwerken van Baurscheit en schilderijen van onder meer Rubens en Metsys. Tweehonderd jaar later was de stad haar glansrol verloren en bleek de indeling van het verweerde gebouw niet meer bruikbaar. Geldtekort en gebrek aan belangstelling hielden alles bij het oude. Vanaf 1860 kende Antwerpen echter een nieuwe bloeiperiode en werd er gestart met een erg grondige restauratie. De resultaten hiervan zijn vandaag nog merkbaar in het stadhuis. Het meest spectaculaire is ongetwijfeld het Schoon Verdiep.
450 jaar Antwerpse geschiedenis mee naar huis nemen
Tijdens het feestjaar 450 jaar stadhuis krijgen alle Antwerpenaars en bezoekers de kans om het stadhuis beter te leren kennen. Wie wil, kan bovendien een aandenken aan het bekendste huis van de stad Antwerpen mee naar huis nemen. Vanaf vandaag zijn er, behalve het koffietafelboek, ook een lichtere publieksgids en een postkaartenreeks verkrijgbaar.
De publieksgids ‘Het Antwerpse stadhuis. Een verhaal van 450 jaar.’ brengt de geschiedenis van het stadhuis tegen de achtergrond van de historische gebeurtenissen en ontwikkelingen van Antwerpen. De auteurs schetsen hoe het stadhuis in de loop der jaren werd gebruikt en wie er werkte. Zo gonsde het er in de zestiende en zeventiende eeuw van activiteiten. In de negentiende eeuw kreeg het een grondige renovatie en werd het aangepast aan de moderne samenleving van na de Franse Revolutie. De laatste decennia ondergaat het stadhuis intern een grondige wijziging en wordt het klaargemaakt voor een nieuwe duurzame invulling. Deze publieksgids, die voor 12,50 euro wordt aangeboden in de stadswinkel, het FelixArchief en de Antwerpse boekhandels, is verkrijgbaar in het Nederlands en het Engels.
Wie een kleine herinnering wil aan het feestjaar van het stadhuis, kan bij de stadswinkel en het FelixArchief terecht voor twee postkaartenreeksen. De ene reeks van acht kaarten toont de gevel van het stadhuis doorheen de tijd. De andere reeks verzamelt bekende en minder bekende zichten van het interieur. Een reeks kost 5 euro.
Verantwoordelijke: burgemeester Bart De Wever