Stad Antwerpen is een van drie Belgische finalisten van Earth Hour City Challenge

Op 18 december 2013

Antwerpen, Gent en het Brussels Gewest zijn de drie finalisten van het Belgische luik van de wereldwijde 'Earth Hour City Challenge' (EHCC). EHCC wil er mee voor zorgen dat steden in de hele wereld werken aan een klimaatvriendelijke toekomst.

De stad Antwerpen scoorde goed met haar klimaatplan. Hierin worden meer dan 100 acties uitgewerkt om de CO2-uitstoot in de stad met 20% te verminderen tegen 2020 (ten opzichte van 2005) en om tegen 2050 klimaatneutraal te worden. Ambitieuze plannen en projecten zijn onder andere:

  • Warmtenetten: de stad werkt volop aan de uitbouw van een warmtenet met wijkgebonden warmtecentrale in een aantal gebieden, al in 2015 in Nieuw-Zuid. Daarna volgen haalbaarheidsstudies voor de Cadixwijk, Luchtbal en Spoor Noord. Bij positieve evaluatie wordt in deze wijken eerst gestart met een wijkgebonden warmtecentrale met de bedoeling om op termijn over te gaan op het gebruik van restwarmte. Zo worden nu de eerste stappen in de richting van een stadsbreed warmtenet gezet.
  • Blue Gate Antwerp: op de site van het brownfield Petroleum Zuid komt een vooruitstrevend duurzaam bedrijventerrein. Blue Gate Antwerp wil meer energie produceren dan verbruiken, onder andere door de bouw van windturbines en door de aanleg van een innovatieve smart grid.
  • Het EcoHuis: is het publiekscentrum rond duurzaam bouwen, wonen en leven. Het EcoHuis is de brug tussen bewoners en de stad voor communicatie, informatie en advies. Voorbeelden zijn de thermografische kaart, die een beeld geeft van de warmteverliezen via de daken en de EcoHuisdokter, die advies op maat geeft aan (ver)bouwers.
  • Voorbeeldfunctie van de stad: de stad doet zelf heel wat inspanningen om het eigen energieverbruik te beperken. Met de eigen organisatie zal de stad tegen 2020 50% minder CO2-uitstoten (ten opzichte van 2005) en zo een voorbeeld zijn voor bedrijven en bewoners. Zo gebruikt de stad groene stroom, werd er al veel geïnvesteerd in energiezuinige maatregelen en ook de komende jaren staan er heel wat investeringen op de planning.
  • Stadslab2050: is een uniek samenwerkingsverband tussen stad, bedrijven, kennisinstellingen, academici en middenveld en zet in op concrete projecten en oplossingen. Het is een stedelijk laboratorium dat zorgt voor een versnelde en tastbare verduurzaming van Antwerpen. Stadslab organiseert hiervoor ontmoetingsruimtes en ondersteunt geselecteerde projecten procesmatig en/of financieel. De ontmoetingsruimte van december ging specifiek over duurzaam verbouwen.
  • De Antwerpse haven: heeft de ambitie zich te positioneren als koploper op het vlak van duurzaamheid en won hiervoor onder andere de prestigieuze Environmental World Ports Award 2013. Het grootste onshore windmolenpark van België wordt momenteel gebouwd in de haven. Al is dit slechts een van de talrijke duurzame initiatieven die lopen in de haven. Tweejaarlijks publiceert de havengemeeschap een duurzaamheidsverslag waarin ze een overzicht biedt van haar inspanningen op het vlak van duurzaamheid. De eerste en tweede publicatie zijn online te raadplegen via www.duurzamehavenvanantwerpen.be.

Earth Hour City Challenge
EHCC beloont steden die mee zorgen voor het beperken van de CO2-uitstoot en voorrang geven aan hernieuwbare energie en energie-efficiëntie. De organisatie in België is in handen van WWF België. In maart 2014 kiest een internationale jury de Belgische winnaar. Deze stad neemt dan deel aan de internationale wedstrijd waaraan dit jaar 163 steden uit 14 landen meedoen. Iedereen kan mee stemmen op Antwerpen voor de ‘People’s Choice’ award vanaf half januari 2014. 

Meer info is te vinden op http://www.wwf.be/ehcc (België), http://www.earthhour.org/citychallenge (internationaal) en http://ecohuis.antwerpen.be (Antwerpen).

Verantwoordelijke schepen: Nabilla Ait Daoud, schepen voor leefmilieu

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is