U bent hier
Stad Antwerpen neemt deel aan project SONORUS rond geluidsproblematiek
De stad Antwerpen neemt deel aan het Europese project SONORUS dat zich focust op stadsontwikkeling, omgevingslawaai en mogelijke oplossingen voor geluidsproblematiek. Antwerpen zal als testcase gebruikt worden om concrete oplossingen uit te werken voor bestaande akoestische probleemsites. Zo wordt de stad gesteund in haar zoektocht naar oplossingen voor de stedelijke geluidsproblematiek.
Verschillende partners uit zeven landen nemen deel aan het SONORUS-project. Het gaat om vijf universiteiten, zes onderzoeksinstellingen en vier steden waaronder Antwerpen. De andere steden zijn Brighton (Verenigd Koninkrijk), Berlijn (Duitsland) en Rome (Italië).
In het kader van het project wordt een opleiding tot Stedelijk Akoestisch Planner georganiseerd. Onderzoekers die tot de opleiding worden toegelaten, zullen gespecialiseerde zomercursussen volgen rond stedelijke geluidsproblematiek en omgevingslawaai.
Binnen de opleiding worden steden ingeschakeld als testsites: de onderzoekers zullen binnen de deelnemende steden een stage volgen, met de bedoeling concrete oplossingen uit te werken voor bestaande akoestische probleemsites.
In een eerste fase van het project zal Antwerpen een aantal stadsprojecten of stadsdelen naar voren schuiven waar geluidsklimaat een aandachtspunt is. Op basis hiervan maken de projectpartners een selectie van concrete testsites. De bekomen resultaten voor de testsites kunnen leiden tot nieuwe inzichten of tot een realisatie op het terrein.
Als onderdeel van hun opleiding zullen de onderzoekers enkele maanden werken in Antwerpen. Zo kunnen ze van dichtbij aan de geselecteerde testcases werken.
SONORUS loopt tot september 2016. Het project wordt gefinancierd vanuit de Europese onderzoeksgelden voor onderzoek en technologische ontwikkeling.
CPX-metingen in Antwerpen
In het kader van de geluidsproblematiek startte de stad Antwerpen deze week ook met de aangekondigde CPX-metingen. De stad wil het lawaai dat het verkeer in haar straten veroorzaakt, verminderen. Om te weten welk soort wegdek het verkeerslawaai het best kan dempen, is meer kennis nodig.
Om de akoestische kwaliteiten van de strategisch uitgekozen straten bloot te leggen, doet de stad een beroep op de CPX-trailer van het Agentschap Wegen en Verkeer, de enige instantie in België die over zulke meetaanhangwagen beschikt. CPX staat voor Close Proximity Method.
Met die techniek wordt rolgeluid van de referentiebanden, de banden van de aanhangwagen, gemeten met microfoons die dicht bij het contactvlak tussen band en wegverharding zitten. Als resultaat kan het geluidsniveau per 20 meter weglengte worden weergegeven.
Wellicht zal dit in de eerste plaats praktisch toegepast worden bij de aanleg en heraanleg van straten. Met de kennis welk wegdek het minste lawaai maakt voor de omwonenden kan het stadsbestuur zo de stad stap voor stap een stukje stiller maken.
Verantwoordelijken: Rob Van de Velde, voorzitter van AG VESPA - Nabilla Ait Daoud, schepen voor leefmilieu