Stad Antwerpen stelt stedelijke panden ter beschikking voor zelfstandige kinderopvang

Op 19 december 2014

De stad Antwerpen zet deze beleidsperiode sterk in op een groei van plaatsen in de kinderopvang. Zo wil de stad per jaar 300 plaatsen bij creëren, onder meer door startende kinderdagverblijven intensief te ondersteunen. Om dit te realiseren stelt de stad voortaan ook stedelijke panden ter beschikking voor de zelfstandige kinderopvang. Ze zal deze verhuren met een domeinconcessie. In 2015 worden er vier panden ter beschikking gesteld.

"Het vinden van een geschikt en veilig pand dat aan alle wettelijke voorwaarden en vereisten voldoet is niet evident voor startende kinderdagverblijven. Daarom wil de stad Antwerpen hierin ondersteuning geven," stelt schepen Nabilla Ait Daoud. De stad Antwerpen stelt voortaan enkele stedelijke panden ter beschikking voor de zelfstandige kinderopvang. De panden worden door de stad ingericht als kinderdagverblijf na voorafgaandelijk advies van de brandweer en planadvies van Kind en gezin.

De stad verhuurt de panden door middel van een domeinconcessie. Er wordt een marktconforme huurprijs gevraagd, met een maximum van 66 euro per kindplaats per maand. Dit bedrag komt overeen met wat zelfstandige kinderdagverblijven gemiddeld betalen aan huur in de stad Antwerpen.

Het eerste jaar wordt deze huur in verhouding gebracht tot het aantal aanwezige kinderen, om de financiële leefbaarheid te garanderen. Een startend kinderdagverblijf heeft immers de tijd nodig om naambekendheid te krijgen en aan een optimale bezetting te geraken.

De opdracht zal gegund worden aan de kandidaten wiens dossier, vanuit het oogpunt van de stad Antwerpen, de grootste kans heeft op een langdurige exploitatie. De opstart van het kinderdagverblijf is verplicht binnen de drie maanden na ondertekening van de overeenkomst.

Op dit moment zijn de werken nog bezig in drie van de vier panden. De concessieovereenkomst wordt pas afgesloten na de oplevering van de werken. Los meubilair zoals bedjes, verzorgingstafels en huishoudtoestellen zijn niet in de overeenkomst inbegrepen.

Volgende panden worden in concessie gegeven:

Schansstraat 7, 2660 Hoboken

Houthulststraat 24, 2170 Merksem

Wasstraat 9, 2600 Berchem

Maurice Dequeeckerplein 1, 2100 Deurne.

1. Schansstraat 7, 2660 Hoboken

Het pand is een voormalige portierswoning en bevindt zich in een parkomgeving (Fort 8). Het gebouw heeft een authentiek karakter. Op het gelijkvloers zijn er twee leefruimtes en een slaapruimte. Op de eerste verdieping zijn er een grote leefruimte en twee slaapruimtes. Er is een grote buitenruimte en veel parkeergelegenheid.

Aantal kindplaatsen: 31

Huurprijs: 2046,00 euro / maand

Voorziene datum van oplevering: eind juni 2015

2. Houthulststraat 24, 2170 Merksem

Het gaat om het pand waarin de jeugddienst van Merksem gevestigd was. Het is een centraal gelegen rijwoning met tuin. Op het gelijkvloers bevinden zich twee leefruimtes met slaapplek. Op de eerste verdieping zijn er een leefruimte en een slaapruimte.

Aantal kindplaatsen: 22

Huurprijs: 1452,00 euro / maand

Voorziene datum van oplevering: eind juni 2015

3. Wasstraat 9, 2600 Berchem

Het kinderdagverblijf bevindt zich in het voormalige seniorenlokaal in de Wastraat 9 te Berchem. Het gaat om een leefruimte op het gelijkvloers en twee slaapkamers op de eerste verdieping. De tuin grenst aan een speelplein dat gebruikt wordt door een buitenschoolse kinderopvang.

Aantal kindplaatsen: 15

Huurprijs: 930,00 euro / maand

Voorziene datum van oplevering: opgeleverd

4. Maurice Dequeeckerplein 1, 2100 Deurne

Het gaat om de voormalige portierswoning en aanpalende kantoorruimte in het districtshuis van Deurne. Het kinderdagverblijf bevindt zich in de zijvleugel van het districtshuis en beschikt over een buitenruimte van +/- 83 m².

Aantal kindplaatsen: 22

Huurprijs: 1166,00 euro / maand

Voorziene datum van oplevering: eind maart 2015

Geïnteresseerde kandidaten kunnen online meer informatie - waaronder het bestek, de overeenkomst, plannen en foto’s - vinden via volgende link:

https://enot.publicprocurement.be/enot-war/preViewNotice.do?noticeId=191721

Intekenen op de oproep kan ten laatste tegen dinsdag 20 januari 2015 om 12 uur. Er is een infovergadering op 6 januari 2015 om 11 uur, waar de opdracht verder wordt toegelicht en er vragen kunnen worden gesteld. Deze vergadering vindt plaats in Den Bell, Francis Wellesplein 1, 2018 Antwerpen.

Verantwoordelijke schepen: Nabilla Ait Daoud, schepen voor jeugd en kinderopvang

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is