U bent hier
Stad en Vredescentrum werken aan programmatie herdenking Grote Oorlog
In opdracht van de stad Antwerpen heeft het Vredescentrum een project uitgewerkt voor de herdenking van 100 jaar WOI in onze stad. Antwerpen Open zal dat project ten volle mee ondersteunen. De stad zorgt niet alleen voor financiële steun, maar steunt ook logistiek en op vlak van programmatie en coördinatie. Zo maakt ze onder meer tentoonstellingen mogelijk in drie stedelijke musea.
In 2014 is het exact 100 jaar geleden dat de Grote Oorlog uitbrak. In opdracht van de stad heeft het Vredescentrum een groots programma uitgewerkt voor het herdenkingsjaar 2014. Het stadsbrede programma bestaat uit tentoonstellingen, tal van publieksactiviteiten, een educatief luik en een tijdelijke brug over de Schelde, alles onder de noemer Antwerpen ´14-´18. Een groot aantal partners in de stad en over de grenzen werken mee aan dit project met internationale uitstraling. Het Vredescentrum heeft dankzij een goed projectvoorstel Impulsfondsmiddelen van Toerisme Vlaanderen weten te verwerven. Voor de realisatie krijgt het Vredescentrum steun van Antwerpen Open.
De stad ondersteunt de herdenking niet alleen financieel. De verschillende bedrijven van de stad leveren hun bijdrage. Zo organiseert Musea en Erfgoed Antwerpen drie tentoonstellingen in dat kader. Een eerste tentoonstelling vindt plaats in de wandelboulevard van het MAS en gaat over vluchtelingen, het kernthema van de Antwerpse herdenking. In het Middelheimmuseum is er dan weer een collectie-expo rond Käthe Kollwitz en tijdgenoten Georg Kolbe en Ernst Barlach in combinatie met hedendaags werk over de oorlogsthematiek. In het Red Star Line museum, tot slot, komen in een expo de Belgische migrantengemeenschappen in Noord-Amerika aan bod.
Ook andere toonaangevende musea binnen de stad werken tentoonstellingen in het kader van Antwerpen ´14-´18 uit.
De reconstructie van de pontonbrug over de Schelde tijdens het eerste weekend van oktober 2014 wordt dé publiekstrekker van dit project. Voor kinderen en jongeren wordt er een educatief luik met beleefparcours uitgewerkt.
De bedrijfseenheden marketing en communicatie en actieve stad/toerisme en congres zullen dit programma gericht ondersteunen op vlak van communicatie en onthaal.
Antwerpen ’14 – ’18 gaat van start in 2014, maar ook dit jaar zullen er in aanloop naar het herdenkingsprogramma al activiteiten plaatsvinden. Meer info daarover volgt nog.
Verantwoordelijken: burgemeester Bart De Wever; Koen Kennis, schepen voor toerisme en Philip Heylen, schepen voor cultuur