Stad gaat startende ondernemers beter ondersteunen

Op 23 mei 2014

De stad maakt de komende jaren meer werk van meer en succesvollere starters: van slager tot webontwikkelaar, van horecaondernemer tot ingenieursbureau. Het stedelijke bedrijvenloket is het centrale aanspreekpunt en doorgeefluik. In een intakegesprek krijgt de startende ondernemer gericht advies bij één van de talrijke intermediaire partners en ondernemercoaches. Het bestaande aanbod wordt zo optimaal ingeschakeld.

Het stadsbestuur wil het ondernemerschap beter ondersteunen en een welvarende innovatieve business stad worden. Binnen die doelstelling streeft de stad naar een uitmuntende service voor lokale ondernemingen. Er is in het bijzondere aandacht voor startups en starters. Zij vertegenwoordigen een deel van de toekomstige welvaart van Antwerpen. Deze starters moeten daarom op een kwalitatieve manier begeleid worden om hen meer slaagkansen te geven, met oog voor nieuwe evoluties en met voldoende marktkennis.

Aanbod

One-stop-shopwebsite
De website www.ondernemeninantwerpen.be wordt gebruikt om een overzicht te geven van wat er op de markt te verkrijgen is qua startersbegeleiding. De bestaande info wordt gebundeld en eenvoudig weergegeven.

Infoavonden, netwerkevents en matchmaking events
Bij de organisatie van dergelijke evenementen wordt er ingespeeld op de vraag van de markt. De stad richt zich al naargelang het moment/de vraag op een algemeen publiek of op een specifieke doelgroep.

Startersgesprekken
Het breder concept van startersbegeleiding heeft een ruimer doel: zorgen voor meer en succesvollere starters in Antwerpen. De startersgesprekken moeten in deze optiek hervormd worden tot gesprekken die de starter maximaal helpen. De startende ondernemer krijgt hulp met stedelijke en andere vergunningen en premies, maar ook met een eerste screening van de leefbaarheid van een eventuele nieuwe onderneming.

Promotiecampagnes
In de eerste plaats worden jongeren en studenten aangesproken. Op dit moment zetten er nog te weinig studenten de stap naar ondernemerschap. De stad wilt meewerken aan een positief ondernemersklimaat.

Opvolging en coaching
Na een eerste gesprek en een eventuele doorverwijzing naar de juiste instantie wordt het individuele traject van de ondernemer opgevolgd. Gedurende maximaal twee jaar zullen de stadsmedewerkers startende ondernemers pro-actief bevragen over hun ervaringen met andere instanties en bijkomende hulp bieden waar nodig.

Verantwoordelijke schepen: Koen Kennis, schepen voor middenstand

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is