Stad schaart zich achter het charter ‘Spelen is een kinderrecht!’

Op 6 december 2013

De stad Antwerpen zet volop in op het thema ‘spelen’: naast een verdere ondersteuning van het project ‘Goe Gespeeld!’ ondertekent de stad binnenkort ook het aanverwante charter ‘Spelen is een kinderrecht!’. Met dat charter verbindt de stad zich ertoe om acht concrete charterpunten in verband met het recht op spelen op te nemen in haar lokale beleid.

 

‘Goe Gespeeld!’ is een gezamenlijk project tussen verschillende Vlaamse jeugddiensten dat tips en informatie wil verstrekken rond het thema ‘spelen’. Het betreft informatie over het belang van beweging, het spelen in georganiseerd en niet-georganiseerd verband, het spelen in ’t groen, avontuurlijke spelcomponenten, spelen en verwante risico’s, speeltolerantie en vuile speelkleren. Verder wil ‘Goe Gespeeld!’ ook gemeentelijke jeugdraden stimuleren om het plaatselijke beleid te adviseren over het thema ‘ruimte om te spelen’. Daaruit vloeide het charter ‘Spelen is een kinderrecht!’ voort dat mee wordt ondertekend door de stad Antwerpen.

 

Het charter bestaat uit acht concrete stellingen en uitdagingen :

  • Kinderen spelen overal in de openbare ruimte
  • Kinderen spelen in het groen
  • Spelen is geen overlast
  • Kinderen kunnen zich veilig verplaatsen
  • Er is voldoende speelruimte voor georganiseerd jeugdwerk
  • Lokale beleidsmakers creëren een verdraagzaam klimaat tegenover spelende kinderen
  • Elke beleidsmaatregel houdt rekening met de impact op kinderen en jongeren
  • Kinderen ontwerpen mee de openbare ruimte

 

Heel wat van deze doelstellingen werden door de Stad al gerealiseerd vóór de komst van het charter. In de toekomst wil de stad de doelstellingen echter uitbreiden en hoger op de agenda plaatsen; met ondertussen meer dan 150 000 kinderen en jongeren kent de stad immers een steeds groter aandeel jeugdige bewoners.

 

Verantwoordelijke schepen: Nabilla Ait Daoud, schepen voor jeugd

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is