U bent hier
Stad sluit Week van de Mobiliteit af met massale deelname aan Car Free Day
De medewerkers van de stad Antwerpen namen vandaag deel aan de Europese Car Free Day. Met 306 werknemers die de auto bewust een dagje thuis hebben gelaten is de stad er in geslaagd om – van alle deelnemende bedrijven en organisaties in Vlaanderen – het hoogste aantal werknemers te motiveren.
De stad wil haar werknemers motiveren om zich zo duurzaam mogelijk te verplaatsen, zowel voor woon-werkverkeer als voor dienstverplaatsingen. Tijdens de aanloop naar de Car Free Day werden alle interne communicatiekanalen ingezet en probeerden medewerkers van de stad hun collega’s te overtuigen om hun wagen een dag thuis te laten. Er werden alternatieven aangeraden. Voor collega’s die te ver weg wonen bestaat er bv. de mogelijkheid om te carpoolen en de gedeelde wagen te parkeren in de buurt van de werkplaats.
De cijfers
Op een doordeweekse dag komt 67,1 % van het stadspersoneel (inclusief OCMW) te voet, met het openbaar vervoer of met de fiets naar het werk (mobiliteitsenquête 2011 in functie van de Federale Diagnostiek Woon-werkverkeer). Op de Car Free Day werd daar nog een schepje bovenop gedaan. De stad Antwerpen wist als werkgever de meeste werknemers te overtuigen om deel te nemen aan de Car Free Day. Er namen maar liefst 306 personeelsleden van de stad deel, samen goed voor volgende verdeling aan duurzame modi:
• 3 % te voet
• 63 % fiets
• 19 % openbaar vervoer
• 4 % carpoolen
• 10% combinatie fiets en openbaar vervoer
• 1% andere vervoermiddelen
19% van de deelnemers bestond uit regelmatige autogebruikers voor woon-werkverkeer.
Duurzaam woon-werkverkeer
Als werkgever geeft de stad volop aandacht aan duurzame vervoermiddelen. Fietsers kunnen rekenen op een vergoeding van 0,15 euro per kilometer voor hun woon-werkverkeer. Wie werkt in het administratieve gebouw Den Bell kan gebruikmaken van een moderne fietsenstalling met tal van voorzieningen zoals een fietshersteldienst, lockers, sanitair en douches. De stad betaalt ook 80% van de kosten voor abonnementen op het openbaar vervoer terug. Autodelers kunnen dan weer rekenen op een staanplaats in de parkeergarage als ze met minstens drie personen naar het werk komen.
Duurzame dienstverplaatsingen
Niet enkel woon-werkverkeer staat centraal op de Car Free Day, de stad Antwerpen stimuleert medewerkers ook om zich tijdens de uren duurzaam te verplaatsen. Naast een ruim aanbod aan dienstfietsen, werden er dit jaar twintig elektrische fietsen aangekocht voor diverse stadslocaties. Daarnaast ging in Den Bell het elektrisch laadstation van het Olympus-project van start. Sinds de opstart ervan in mei 2013 gebruikten al 220 collega’s een elektrische fiets in de stad voor dienstverplaatsingen. Samen deden ze 635 ritten.
Dat fietsen in de stad efficiënt is, blijkt ook uit de eerste resultaten van vergelijkend onderzoek (eigen onderzoek van het Voertuigencentrum). Met een gemiddelde snelheid van 13,22 km/u voor de fiets tegenover 14 km/u voor de wagen, rijdt de wagen maar iets sneller. Een fietser is echter sneller op zijn bestemming dankzij de kortere afstand van de route per fiets in de stad en het feit dat de fietser geen parkeerplaats dient te zoeken.
Week van de Mobiliteit
De Week van de Mobiliteit kwam in Antwerpen ruim onder de aandacht met een geslaagde editie van Antwerpen Autovrij, de doe-beurs Fietsen & mobiliteit voor senioren in Wilrijk en een deelname aan de Europese Car Free Day.
Verantwoordelijke schepen: Koen Kennis, schepen voor mobiliteit