Stad werkt aan een verkeersveiligere straat in Ekeren

Op 20 december 2013

Het stadsbestuur en de lokale politie blijven snelle verkeersingrepen uitvoeren om de verkeersveiligheid te verhogen. Deze initiatieven zijn de praktische uitvoering van de visie van de stedelijke Staten-Generaal van de verkeersveiligheid. Het gaat om maatregelen die de snelheidslimiet in trage zones afdwingen. Deze week besliste het college om in Ekeren maatregelen te nemen.

Om de chauffeurs duidelijk te maken dat ze zich hier in een trage zone bevinden, zijn in Akker in Ekeren enkele infrastructurele ingrepen nodig.

Een overzicht van de ingrepen

Ter hoogte van huisnummers 65 – 71 wordt een asverschuiving voorzien. Die wordt gecreëerd door geschrankt parkeren in te voeren. De straat wordt versmald langs één zijde, maar er wordt gezorgd voor een ongehinderde doorgang voor fietsers. Een rijbaankussen moet de snelheid van het verkeer afremmen. Deze maatregel wordt afgewerkt met plooibakens en nieuwe belijning die duidelijk de parkeervakken aanduidt.

Ter hoogte van huisnummers 61 – 95 wordt ook een asverschuiving voorzien met geschrankt parkeren. Daar wordt de maatregel afgewerkt met markeringen en plooibakens.

Ter hoogte van huisnummer 25 ten slotte wordt de straat versmald langs één zijde. Dit gebeurt door een rijbaankussen en plooibakens die de parkeerstrook onderbreken. Ook hier krijgen fietsers een ongehinderde doorgang.

 

Meer maatregelen voor meer verkeersveiligheid

Met al deze maatregelen wil de stad automobilisten de snelheidslimiet laten respecteren. Bovendien roept ze alle verkeersdeelnemers op om aandacht te hebben voor elkaar.

Als na snelheidsmetingen door de verkeerspolitie blijkt dat er ergens dringende aanpassingen nodig zijn om de verkeersveiligheid te verhogen in bepaalde straten, kan de stad dus snel tot actie over gaan. In samenspraak met de districten laat ze tijdelijk de nodige aanpassingen uitvoeren. De analyse van de snelheidsovertredingen en het advies om een maatregel te nemen, levert de lokale politie en de mobiliteitsdienst. Na een periode van zes maanden gebeuren er nieuwe snelheidsmetingen om het effect van de maatregelen te meten.

De stad voert deze maatregelen uit na advies van de districten. Een maatregel hoeft niet in de weg te staan van een definitieve heraanleg. Veiligheid én maatwerk staan centraal, zonder de kwaliteit van het straatbeeld uit het oog te verliezen. De stad zal op regelmatige basis nieuwe locaties onder de loep nemen en waar nodig werken laten uitvoeren.

Verantwoordelijken: burgemeester Bart De Wever – Koen Kennis, schepen voor mobiliteit – Ludo Van Campenhout, schepen voor publiek domein

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is