Stad zet nieuwe stappen in de ontwikkeling van een warmtenet voor Antwerpen Noord

Op 12 december 2014

Het college heeft een plan van aanpak goedgekeurd voor de ontwikkeling van een warmtenet in Antwerpen Noord. Eerder dit jaar werd de haalbaarheid van zo’n warmtenet, gevoed met industriële restwarmte, al aangetoond. De stad Antwerpen gaat in het voorjaar van 2015 met een aantal sleutelpartijen de dialoog aan om te komen tot een gedragen samenwerkingsmodel.

De goedkeuring van het plan voor de ontwikkeling van een warmtenet in Antwerpen Noord brengt het stedelijk warmtebeleid in een hogere versnelling. Het is een duidelijk signaal over de ambitie die de stad heeft aangaande duurzame warmtevoorziening. Daarnaast helpt zo’n grootschalig warmteplan Antwerpen om op termijn te kunnen meedoen aan Europese topprojecten die een innovatieve energie-infrastructuur kunnen uitbouwen.

Een warmtenet is een systeem voor energiedistributie dat woningen, kantoren of industriële bedrijven voorziet van warmte. Warm water wordt via geïsoleerde leidingen getransporteerd van de plaats waar de warmte wordt geproduceerd tot waar de warmte wordt gebruikt. Dit warme water kan dienen voor het verwarmen van ruimtes of leidingwater.

Streven naar een win-win

Restwarmte is één van de weinige duurzame energiebronnen die massaal in Antwerpen voorradig zijn. Restwarmte nuttig gebruiken zorgt er voor dat er minder energie verloren gaat. Dat is winst voor de producent van de warmte, die zo energieproducent wordt en een winst voor de afnemer, die op een gezonde en comfortabele verwarming kan rekenen aan een stabiele prijs. Bovendien maakt de stad zich ook minder afhankelijk van import van fossiele brandstoffen omdat ze haar eigen energiebronnen aanwendt. De uitgaven voor energie blijven in de lokale economie en ondersteunen op de lange termijn een betrouwbare energievoorziening met een kleinere milieubelasting.

Antwerpen Noord omvat verschillende deelgebieden die kansen bieden voor warmtenetten. Zowel bestaande gebieden als Rozemaai en Luchtbal, als nieuwe ontwikkelingen op het Eilandje behoren tot mogelijke aansluitzones. De grote troef van Antwerpen Noord is de combinatie van de grote beschikbaarheid van restwarmte met een hoge potentiële warmtevraag dankzij een uitzonderlijk gunstige stedenbouwkundige context. Er is immers een hoge bevolkingsdichtheid, er is ruimte in het openbaar domein en tot slot is de haven, waar potentiële producenten gevestigd zijn, vlakbij.

Volgens dit plan kunnen de stad en haar partners in 2018 de eerste spadesteek voor dit project geven.

Samen sterker

Het plan bouwt op een samenwerkingsmodel dat in 2015 wordt opgezet tussen sleutelpartijen zoals de distributienetbeheerders, de havengemeenschap, de sociale huisvestingsmaatschappij Woonhaven, de stadsdiensten, projectontwikkelaars en de provincie Antwerpen. Projecten van deze omvang hebben immers enkel kans op slagen als alle partijen vertrouwen in de mogelijkheden en hun middelen efficiënt en slagkrachtig inzetten.

Staan op de schouders van reuzen

Antwerpen wil in Vlaanderen voorloper zijn in de ontwikkeling van duurzame warmtenetten. Op Europees niveau kan Antwerpen verder bouwen op de ervaringen en inzichten van voorbeeldsteden als Rotterdam en Göteborg. Antwerpen vertoont op vele vlakken gelijkenissen met de technische, economische en organisatorische kenmerken van warmtenetten binnen deze steden.

Verantwoordelijke schepen: Nabilla Ait Daoud, schepen voor leefmilieu

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is