Stadslab 2050 wil van Antwerpen een duurzame stad maken

Op 29 maart 2013

Vandaag zet Antwerpen Stadslab2050 op de sporen. Dit netwerk van bedrijven, burgers, middenveld en kennisinstellingen zal samen met de stad de omslag naar een duurzame stad helpen verwezenlijken. Stadslab2050 zal letterlijk als een stedelijk laboratorium fungeren waar de focus ligt op acties en experimenten. De eerste bijeenkomst van Stadslab2050 is dit najaar gepland. Potentiële partners zijn welkom.

Om van Antwerpen een duurzame stad te maken, waar het voor bewoners en bezoekers goed leven is en waar economie en ecologie hand in hand kunnen gaan; een stad die klaar is om de uitdagingen van de toekomst aan te pakken, wil de stad een uniek samenwerkingsverband opzetten tussen de plaatselijke overheid, bedrijven, bewoners en organisaties. De stad nodigt bedrijven, organisaties en kennisinstellingen uit om mee in dit samenwerkingsverband te stappen. Het netwerk krijgt de naam Stadslab2050. 2050 verwijst naar langetermijnvisie van de stad om tegen 2050 een duurzame stad te zijn. Zo wil de stad onder andere tegen 2050 klimaatneutraal zijn.

Stadslab2050 legt de focus op acties en experimenten die bijdragen tot meer duurzaamheid en hanteert volgende principes:

• Mensen samenbrengen om problemen aan te pakken die te groot zijn om door één organisatie opgelost te worden.
• Inzetten op incubatie en versnelling: vaak worden ideeën of acties voor een duurzame stad niet uitgewerkt. Stadslab2050 ondersteunt ondernemende burgers, bedrijven en organisaties bij de verdere vormgeving en uitwerking van hun ideeën.
• Acties en experimenten centraal zetten, Stadslab2050 stimuleert open innovatie voor duurzaamheid.
• Goede praktijken uit de stadsgemeenschap worden zichtbaar gemaakt.
• Doorheen al zijn acties blijft Stadslab2050 kennis opbouwen en leren
De eerste bijeenkomsten van het Stadslab2050, onder voorzitterschap van Peter Symens beleidscoördinator van Natuurpunt, zijn dit najaar gepland. Concreet gaat Stadslab2050 van start met twee ontmoetingsruimtes rond de thema’s ‘vergroenen van de stad’ en ‘duurzaam wonen en bouwen’. De thema’s voor de volgende ontmoetingsruimtes worden in overleg met de toekomstige partners vastgelegd. Iedereen is welkom om zijn of haar ideeën te delen.

Organisaties en bedrijven die partner willen worden van Stadslab2050 of mee een ontmoetingsruimte willen organiseren kunnen contact opnemen via info [at] Stadslab2050.be

Verantwoordelijke schepen: Nabilla Ait Daoud, schepen voor leefmilieu

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is