A-kaart met recht op verhoogde tegemoetkoming actiever gepromoot

Op 15 januari 2016, over deze onderwerpen: Armoede en Gelijke Kansen, Cultuur (+ erfgoed en toerisme), Jeugd, Sport

De stad Antwerpen en de vijf grootste Vlaamse mutualiteiten willen mensen met een beperkt budget stimuleren om deel te nemen aan culturele, sportieve en andere vrijetijdsactiviteiten. Daarom engageren de mutualiteiten zich om de A-kaart met het recht op verhoogde tegemoetkoming actiever te communiceren naar hun leden.

Mensen met een beperkt budget hebben volgens de mutualiteiten recht op een zogenaamde verhoogde tegemoetkoming (VT). Met zo’n verhoogde tegemoetkoming krijgen ze niet alleen kortingen in de ziekteverzekering en op het openbaar vervoer maar ook bij vrijetijdsinitiatieven van de stad Antwerpen en van verschillende niet-stedelijke partners, op vertoon van hun A-kaart.

Uit onderzoek blijkt dat er op dit moment in Antwerpen bijna 129.000 mensen recht hebben op een VT-statuut, maar dat slechts 12.500 van hen dat statuut ook liet aanvinken op zijn A-kaart. Schepen voor cultuur Philip Heylen: “Dat betekent dat minder dan 1 op de 10 mensen die recht hebben op sociale kortingen in ons cultuur- en vrijetijdsaanbod daarvan ook effectief gebruiken maken en dat is uiteraard veel te weinig. Genieten van kunst en cultuur is niet zomaar een universeel mensenrecht. Een indrukwekkende tentoonstelling bezoeken, een beklijvend boek lezen, een aangrijpende film of toneelstuk bekijken, luisteren naar prachtige livemuziek… het zijn allemaal momenten in ons leven die ons kunnen inspireren en emanciperen, waarvan we wijzer worden of die ons innerlijke kracht schenken. Het kan niet zijn dat bepaalde mensen omwille van financiële drempels dat recht ontzegd wordt.”

Het VT-statuut moet in eerste instantie toegekend worden door de mutualiteiten. Omwille van privacy-redenen mogen zij de persoonlijke gegevens van rechthebbenden op het VT-statuut echter niet doorgeven aan de stad. Daarom engageren de vijf grootste Vlaamse mutualiteiten – de Christelijke Mutualiteit, De Voorzorg, het Onafhankelijk Ziekenfonds, het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds en de Liberale Mutualiteit – zich nu, via een intentieverklaring met de stad, om het kortingsaanbod voor A-kaarthouders met een VT-statuut zelf intensief te promoten bij hun klanten. Ze zullen dat onder meer doen via folders die hun ter beschikking worden gesteld door de stad. De stad en alle betrokken vrijetijdsinstellingen blijven ondertussen ook het VT-aanbod communiceren via hun eigen kanalen.

Mensen die het VT-statuut verkregen hebben via de mutualiteit, kunnen dat vervolgens heel eenvoudig laten aanvinken op hun A-kaart. Ze moeten daarvoor enkel langsgaan bij een stedelijke A-kaartlocatie (cultuurcentra, musea, bibliotheken, zwembaden, …) met een geldig kleefbriefje van hun mutualiteit en met hun A-kaart of identiteitskaart. Vanaf dat moment kunnen ze genieten van alle cultuur- en vrijetijdsvoordelen die de stad en de A-kaartpartners aanbieden:

 • 0,5 euro voor een zwembeurt in een stedelijk zwembad
 • 2 euro voor een voorstelling  in het cultuurcentrum
 • 2 euro voor een jaarabonnement in de bib
 • 2 euro voor een concert van deFilharmonie
 • 4 euro voor een concert van AMUZ
 • gratis naar de stedelijke musea (Rubenshuis, MAS, Red Star Line, Museum Plantin Moretus, Museum Maeyer Van den Bergh), het Maagdenhuis en het M HKA
 • 2 euro voor een bezoek aan de provinciale musea (MoMu, FoMu, Fabiolazaal, Zilvermuseum)
 • 50% korting voor de voorstellingen en optredens die Arenberg zelf organiseert met een maximum van 10 euro (niet geldig voor 'te gast voorstellingen')  
 • 70 % korting voor de Antwerpse Sportweken, Speelprikkels, Stimulus en Beweegprikkels
 • 70 % korting voor een zwemlessenreeks van de Antwerpse zwemschool
 • 50 % korting voor de vakantieateliers in de stedelijke musea
 • Permanente korting in de ecoshop van het EcoHuis Antwerpen
 • Extra voordeel bij tijdelijke evenementen

Meer info over de A-kaart en het VT-statuut:

A-kaart en verhoogde tegemoetkoming: https://www.antwerpen.be/nl/overzicht/a-kaart/verhoogde-tegemoetkoming

Overzicht van de voordelen: https://www.antwerpen.be/nl/overzicht/a-kaart/verhoogde-tegemoetkoming/a...

Hoe A-kaart met VT-statuut aanvragen: https://www.antwerpen.be/nl/overzicht/a-kaart/verhoogde-tegemoetkoming/een-a-kaart-met-recht-op-vt-aanvragen

Verantwoordelijken: burgemeester Bart De Wever – Fons Duchateau, schepen voor sociale zaken – Nabilla Ait Daoud, schepen voor jeugd – Ludo Van Campenhout, schepen voor sport

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is