Aanpassing politiecodex overlast in portalen

Op 7 juni 2019

Het college besliste vandaag een aanpassing aan de politiecodex ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad. Na goedkeuring zal het verboden zijn voor personen die geen bewoner of gebruiker van het gebouw zijn om zonder geldige reden in de gemeenschappelijke ruimte van een appartementsgebouw of een publiek toegankelijke inrichting te vertoeven. De stad wil zo de overlast in portalen aanpakken, het veiligheidsgevoel van bewoners versterken en de leefbaarheid verbeteren.

Regelmatig komen er meldingen binnen van burgers over personen die rondhangen in publieke ruimtes van appartementsgebouwen zoals de inkomhal. Deze personen wonen niet in het gebouw en bezoeken ook geen bewoners van het gebouw. Ook in portalen van gebouwen waar handelszaken gevestigd zijn, komt dit regelmatig voor.

Als er sprake is van lawaaioverlast of beschadigingen aan het gebouw, kunnen handhavers hiertegen optreden op basis van de huidige politiecodex. In alle andere gevallen valt hier momenteel weinig aan te doen. Om het veiligheidsgevoel te vergroten en ook zonder lawaaioverlast en schade tegen deze vorm van overlast te kunnen optreden, is een aanpassing aan de codex noodzakelijk.

Na goedkeuring van deze wijziging door de gemeenteraad zal het voor personen die geen bewoner of gebruiker van het gebouw zijn, verboden zijn om zonder geldige reden in een gemeenschappelijke ruimte van een appartementsgebouw of een publiek toegankelijke inrichting te vertoeven. In principe gaat de maatregel in juli in.

Verantwoordelijke: burgemeester Bart De Wever

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is