Antwerpen bakent 9 sfeergebieden in binnenstad af voor ondernemers en investeerders

Op 20 december 2021, over deze onderwerpen: Cultuur (+ erfgoed en toerisme), Middenstand

Stad Antwerpen heeft 9 unieke sfeergebieden in het toeristisch centrum afgebakend voor investeerders, eigenaars, vastgoedmakelaars en ondernemers. Deze sfeergebieden kunnen hen helpen om een geschikte locatie voor hun handelspand te vinden of om te investeren.

Als grootste winkelstad van Vlaanderen heeft Antwerpen een gevarieerde mix van mainstream retail, high-end fashion en charmante, originele boetieks. Bovendien is er een groot en divers aanbod van horecazaken en beschikt de stad over een rijk historisch en cultureel patrimonium.

Koen Kennis, schepen voor middenstand en toerisme: “Antwerpen staat in eigen land en in de buurlanden hoog aangeschreven als winkelstad. Dat is een reputatie die we moeten koesteren. Wie komt winkelen in Antwerpen, besteedt immers vaak ook geld in onze horeca, overnacht hier, of bezoekt een van onze musea of tentoonstellingen. Het stadsbestuur werkt intensief samen met alle betrokkenen om onze Antwerpse troeven goed uit te spelen.”

Als actiepunt uit de stedelijke beleidsnota detailhandel en in overleg met de vastgoedsector en de handelaars heeft de stad het toeristisch centrum in 9 gebieden onderverdeeld, elk met hun eigen unieke sfeer:

  • Meir Boulevard: bekend als boulevard van ketens tussen Antwerpen-Centraal en de Groenplaats;
  • Schuttershofstraat: de zone waar vooral high-end en luxeshopping te vinden is;
  • Botanique: waar klassezaken gevestigd zijn in een oase van rust;
  • De Wilde Zee: vooral bekend voor speciaalzaken, nicheproducten en ambachten;
  • Modebuurt: met een aanbod van eigentijdse modefilialen;
  • Kloosterstraat: een zeer duidelijke sfeer met een mix van oud en nieuw design en interieur;
  • Historisch Centrum: een mix van handel en horeca omringd door historische trekpleisters;
  • het Eilandje: de voormalige havenbuurt waar heel wat horeca en nachtleven te vinden is;
  • het Zuid: de buurt waar grote musea de trekker zijn van heel wat bezoekers.

Op twee plaatsen is er een overlap tussen twee sfeergebieden, met een mix van beide sferen: de Groenplaats, op de overgang tussen de Meir Boulevard en het Historisch Centrum; en de Steenhouwersvest, op de overgang van de Modebuurt en de Kloosterstraat.

Schepen Koen Kennis: “De sfeergebieden bieden een leidraad voor investeerders, eigenaars en vastgoedmakelaars. Doordat ze een duidelijk beeld hebben van de sfeer die een gebied uitstraalt, kunnen ze doelgericht investeren. Stad Antwerpen kan hier zelf gebruik van maken voor toekomstige projecten of bij beleidskeuzes. Handelaars en makelaars krijgen binnenkort materiaal om deze sfeergebieden mee te promoten, zodat bezoekers ook makkelijk hun weg vinden in ons ruime aanbod.”

Koen Kennis - Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is