Antwerpen haalt wereldrecord ‘langste airtrack’ binnen

Op 10 september 2023, over deze onderwerpen: Sport

Nu aftellen naar WK Turnen

Vandaag vond aan het MAS de roadshow van het WK Turnen plaats. Onder een stralende zon kwamen heel wat Antwerpenaren zich daar opwarmen voor het WK. Eyecatcher was de 135 meter lange airtrack waarop turnclubs en gelegenheidsturners zich een hele dag konden uitleven. Deze wereldrecordpoging werd gevalideerd: Antwerpen mag zich de trotse recordhouder noemen van de ‘langste airtrack ter wereld’. Na deze stunt is het aftellen naar het WK, dat van 30 september tot en met 8 oktober plaatsvindt in het Sportpaleis.

Vandaag hebben heel wat Antwerpse gelegenheidsturners samen met turnclubs uit Antwerpen en de rest van het land een airtrack, een opblaasbare turnmat, van maar liefst 135 meter lang een hele dag in beweging gehouden. Die opmerkelijke actie kaderde in de roadshow van de Vlaamse Gymnastiekfederatie (Gymfed), een promotie-evenement dat de Antwerpenaren warm maakt voor het WK Turnen dat eind september van start gaat in de stad.

Goed nieuws voor Antwerpen: de recordpoging is positief beoordeeld en wordt nu zo snel mogelijk gecertificeerd door de International World Records Organisation. Met deze stunt is Antwerpen dus binnenkort officieel recordhouder van ‘de langste airtrack ter wereld’.

Schepen voor sport Peter Wouters: "Het is gebeurd! Een wereldrecord breken is speciaal, maar eentje delen met zoveel Antwerpse (gelegenheids)turners is ronduit uniek. Sporting A bedankt alle sportievelingen om met zoveel eendracht, elegantie en enthousiasme dat wereldrecord neer te zetten.”

Spectaculaire afsluiter van voortraject

Sporting A heeft in aanloop naar het WK Turnen heel wat activiteiten georganiseerd rond het thema turnen. Met de erkende lokale turnclubs en de lagere scholen maar ook voor het bredere publiek. De roadshow met wereldrecordpoging vormde de spectaculaire afsluiter van dit voortraject.

De voorbije maanden werden de Antwerpse turnclubs uitgedaagd om drie challenges tot een goed einde te brengen. Heel wat Antwerpse lagere scholen deden in mei en juni mee met de initiaties urban gym. Zo’n 20 scholen zetten hun creatiefste beentje voor tijdens de actie ‘Gymnastiek Kunstfabriek’, wat zo’n 80 mooie kunstwerken opleverde rond het thema turnen. Deze zijn vanaf midden september tot en met het WK nog te bekijken in een 15-tal locaties verspreid over de hele stad.

In juli en augustus gingen dan weer heel wat Antwerpenaren op zoek naar de gouden turnpantoffel die elke week ergens op een locatie in de stad verstopt was. Zo wonnen 10 snelle Antwerpenaren al een duoticket voor het WK Turnen. Binnenkort wordt de superwinnaar nog bekendgemaakt, die naast een duoticket voor het WK ook nog geniet van heel wat extra’s tijdens het event.

Aftellen naar WK

Na vandaag gaat het in rechte lijn naar het WK Turnen. Vanaf 30 september gaan de beste gymnasten ter wereld aan de slag in het iconische Sportpaleis en zetten ze hun beste turnbeentje voor om wereldkampioen te worden. In totaal zijn er zo’n 78 medailles te verdienen. Dit WK is sowieso al de meest prestigieuze wedstrijd van het turnjaar, maar omdat ook de laatste tickets voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs worden uitgedeeld, wordt het nog net iets specialer.

​Bij Baloise Team BELGYM wordt het onder andere uitkijken naar Noah Kuavita, die in Antwerpen geboren werd en zijn turncarrière startte bij Silok in Deurne. Alle info over en tickets voor het WK Turnen zijn te vinden op www.antwerpgymnastics2023.com.

Peter Wouters - Schepen bevoegd voor sport, diamant, en markten en foren

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is