Antwerpen maakt zich op voor feestelijk WK-weekend

Op 23 september 2021, over deze onderwerpen: Sport

Van vrijdag 24 tot zondag 26 september strijkt het WK wielrennen neer in Antwerpen. De Scheldestad dient als prachtig historisch decor voor de start van de wegritten. Iedereen geniet een volledig weekend van het koersfestijn, met behalve de start ook de integrale uitzending van de wedstrijden op groot scherm in de fanzones, een familiefietstocht op het WK-parcours en heel wat randanimatie. Aan bezoekers wordt gevraagd om zoveel mogelijk met alternatieve vervoersmiddelen af te zakken naar de stad of de auto aan de rand te parkeren.

Exact 100 jaar na het eerste WK wielrennen vindt het wereldkampioenschap van 2021 plaats in Vlaanderen, de bakermat van de koers. Op 24 september verhuist het wielercircus van West-Vlaanderen, waar de tijdritten tussen Knokke-Heist en Brugge beslecht werden, naar Antwerpen, waar de start van de drie belangrijkste wegritten ligt. Van hieruit vertrekken op drie achtereenvolgende dagen de heren onder 23 jaar, de dames elite en de heren elite voor hun wedstrijd richting Leuven, waar een pittige finale wacht. De Antwerpse binnenstad zal baden in de WK-sfeer dankzij in het oog springende citydressing, met onder andere een vlaggenlijn met authentieke wielershirts.

Fun in de fanzones

“Met de ervaring van de jaarlijkse start van de Ronde van Vlaanderen sinds 2017 en de start van de Tour de France-rit naar Hoei in 2015, zijn we in Antwerpen niet aan ons proefstuk toe als startstad”, zegt schepen voor sport Peter Wouters. “Nu barst ook de strijd om de felbegeerde regenboogtruien los in Antwerpen en dat zal de wereld geweten hebben. We willen echt à bloc gaan en er een onvergetelijk feestweekend van maken. De renners kleuren de koers, maar het publiek maakt de koers. We nodigen iedereen uit om te komen proeven van de unieke WK-sfeer in de stad en zich te laten onderdompelen in de wielergekte. Geen betere plaats dan Antwerpen om de renners te zien vertrekken voor hun lange tocht richting eeuwige roem.”

“We voorzien maar liefst drie fanzones in de stad: de Groenplaats, waar de renners worden voorgesteld op het grote podium; de Grote Markt, waar het startschot wordt gegeven; en het Steenplein, waar je met het gezin het volledige weekend kan genieten van  fietsgerelateerde animatie. In elke fanzone kunnen de liefhebbers de koers ook volgen op groot scherm waardoor ze geen seconde hoeven te missen van het spektakel. In de fanzone ‘Vrienden van de Koers’ op het Steenplein is uitgebreide catering voorzien. In de fanzones Groenplaats en Grote Markt komt geen extra catering, maar zal de lokale horeca de capaciteit uitbreiden zodat bezoekers de plaatselijke ondernemers kunnen steunen.”

Het volledige programma per dag:

Vrijdag 24 september

10 uur: Live-uitzending wedstrijd 'Mannen U19' (met start in Leuven) op groot scherm in fanzone Groenplaats en Grote Markt
11.45 uur: Startpresentatie 'Mannen U23' in fanzone Groenplaats
13.25 uur:

Officieuze start 'Mannen U23' op de Grote Markt
Live-uitzending wedstrijd 'Mannen U23' op groot scherm in alle fanzones

18 uur: Einde fanzones Groenplaats en Grote Markt
23 uur: Einde fanzone 'Vrienden van de koers' op Steenplein

Zaterdag 25 september

10 uur: Live-uitzending wedstrijd 'Vrouwen U19' (met start in Leuven) op groot scherm in fanzone Groenplaats en Grote Markt
10.45 uur: Startpresentatie 'Vrouwen elite' in fanzone Groenplaats
12.20 uur:

Officieuze start 'Vrouwen elite' op de Grote Markt
Live-uitzending wedstrijd 'Vrouwen elite' op groot scherm in alle fanzones

13 uur: Start Family Ride
17 uur: Einde Family Ride
18 uur: Einde fanzones Groenplaats en Grote Markt
23 uur: Einde fanzone 'Vrienden van de koers' op Steenplein

Zondag 26 september

8.45 uur: Startpresentatie 'Mannen elite' in fanzone Groenplaats
10.25 uur:

Officieuze start 'Mannen elite' op de Grote Markt
Live-uitzending wedstrijd 'Mannen elite' op groot scherm in alle fanzones

18 uur: Einde fanzones Groenplaats en Grote Markt
22 uur: Einde fanzone 'Vrienden van de koers' op Steenplein

In samenwerking met expertisecentrum Inter doet de organisatie een inspanning voor bezoekers met specifieke behoeften en noden. Voor hen zijn er voorbehouden parkeerplaatsen dichtbij voorzien, verhoogde platformen voor een beter zicht, tolken Vlaamse Gebarentaal om de startpresentatie goed te kunnen volgen, aangepast sanitair, en vrijwilligers die assisteren. Zo kan iedereen ten volle genieten van dit wielerfeest.

Na anderhalf jaar evenementen en koersen zonder of met weinig publiek, kijken heel wat mensen er reikhalzend naar uit om opnieuw te kunnen supporteren voor de renners. Het parcours en de fanzones zijn niet afgesloten en zijn vrij toegankelijk voor alle supporters. Er wordt dan ook geen gebruik gemaakt van het Covid Safe Ticket en er geldt geen strikte mondmaskerplicht. Uiteraard wordt er wel gerekend op ieders verantwoordelijkheid om op erg drukke plaatsen (fanzones, podia,...) een mondmasker te dragen, voor de eigen en andermans veiligheid.

Family Ride op zaterdag

Het WK is er uiteraard voor de wielerliefhebber, maar op zaterdag trekt Sporting A het evenement ook open voor iedereen die van de sfeer wil proeven. Meteen na de start van de dames blijft het plaatselijke Antwerpse WK-parcours afgesloten voor het verkeer en kan iedereen het zelf verkennen tijdens de Family Ride. Deze fietstocht passeert niet alleen langs de echte startboog op de Grote Markt, maar brengt de deelnemers ook langs vijf animatiezones (Scheldekaaien ter hoogte van het Zuid, Steenplein, Zaha Hadidplein aan het Havenhuis, plein aan het MAS en het Stadspark), waar iedereen terecht kan om zijn fietsbenen even te laten rusten, en tegelijkertijd te genieten van leuke fietsgerelateerde animatie én activatie. Voor deze activiteit hoeven mensen niet in te schrijven. Ze is bovendien volledig gratis. Alle info over de Family Ride is terug te vinden op www.wkantwerpen2021.be, klik hier voor de rechtstreekse link.

Mobiliteit

Uiteraard brengt een wereldkampioenschap de nodige mobiliteitsmaatregelen met zich mee. Zo raadt de stad bezoekers ten stelligste aan om op een duurzame manier ter plekke te komen, en zeker niet met de auto tot in de binnenstad te rijden. Met het openbaar vervoer, fiets, te voet of een combinatie geraakt iedereen veilig, gemakkelijk en snel op de evenementensite. Alle info over de bereikbaarheid van de startsite is terug te vinden op www.slimnaarnantwerpen.be, klik hier voor de rechtstreekse link. 

Rookvrij en duurzaam

Sportief is het wereldkampioenschap een van de belangrijkste wielerwedstrijden op de jaarlijkse kalender. Maar deze 100ste editie focust niet alleen op het allerhoogste sportieve goed. Zo is dit WK het allereerste rookvrije wereldkampioenschap uit de geschiedenis. Dankzij charity partner Kom op tegen Kanker zal op het event hard benadrukt worden dat onder andere de officiële fanzones rookvrij zijn. Iets waar Sporting A als partner van Generatie Rookvrij uiteraard volledig achterstaat. 

Bovendien wil dit evenement ook op vlak van duurzaamheid scoren. Bezoekers zullen er alleen maar uit herbruikbare bekers kunnen drinken en ze worden maximaal aangemaand om zo weinig mogelijk afval te produceren. Verder kreeg elke gaststad vanuit de organisatie een budget van 5000 euro om te investeren in een duurzaam project. Sporting A koos voor een proefproject bij de Fietsschool in samenwerking met de Wielredders. Daardoor zullen leerlingen bij het afstuderen van de Fietsschool enkele maanden een door de Wielreddere volledig opgelapte weesfiets kunnen huren en hem erna eventueel kunnen aankopen aan een verminderde prijs. Zo wil de stad meer mensen op de fiets krijgen, wat zowel een ecologisch duurzaam als een structureel sportief doel is.

WK-ambassadeur Victor Campenaerts daagt Antwerpenaren uit

Sporting A is fier om te kunnen zeggen dat de Antwerpse WK-ambassadeur Victor Campenaerts deel uitmaakt van ‘Team Belgium’. Om het WK en zijn ambassadeurschap extra te promoten daagt Campenaerts de Antwerpse wielerliefhebbers uit: in aanloop naar het WK heeft hij op de openluchtpiste van wielercentrum Antwerpen een tijdritje gereden van 1 kilometer en daar een stevige tijd neergezet. Via een videoboodschap roept hij op om zich te wagen aan de Vocsnor WK-challenge en zijn tijd te verbeteren. Alle info over de challenge en de videoboodschap van Victor Campenaerts zijn terug te vinden op www.wkantwerpen2021.be, klik hier voor de rechtstreekse link. Speciaal om Victor te eren als WK-ambassadeur prijkt sinds deze week ook de beeltenis van zijn hoofd op het asfalt van de piste, een werk van het streetartcollectief Puncheur.

Praktisch

WK wielrennen: van vrijdag 24 tot en met zondag 26 september
Alle info over wedstrijden en randprogramma in Antwerpen: www.wkantwerpen2021.be
Alle info rond mobiliteit en bereikbaarheid op www.slimnaarantwerpen.be, klik hier voor de rechtstreekse link. 

Verantwoordelijken: burgemeester Bart De Wever - Peter Wouters, schepen voor sport

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is