Antwerpen piloot voor vereenvoudigde aanvraag identiteitskaart

Op 7 maart 2016, over deze onderwerpen: Digitalisering

De stad Antwerpen zet sterk in op een optimale loketwerking die beantwoordt aan de hedendaagse wensen. Zo wordt de aanvraag van een nieuwe identiteitskaart vanaf maart een stuk eenvoudiger, dankzij samenwerking met de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken. Antwerpen is namelijk piloot voor een project waarbij Antwerpenaars hun aanvraag volledig thuis kunnen afhandelen.

Vanaf maart wordt het een stuk eenvoudiger om een nieuwe identiteitskaart aan te vragen. Waar Antwerpenaars tot nu toe twee keer een afspraak moesten maken bij het stadsloket, volstaat het nu om één keer langs te gaan om de kaart te activeren.

Voortaan krijgt de Antwerpenaar eerst een oproepbrief met een aanvraagdocument in de bus. Om zijn aanvraag te vervolledigen, moet hij dit document enkel ondertekenen en een recente pasfoto toevoegen. Met de bijgevoegde enveloppe deponeert hij het ondertekende aanvraagdocument en de foto in de brievenbus van een stadsloket naar keuze.

Vervolgens verwerkt het stadsloket de binnengebrachte aanvraag en stuurt ze naar de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken. Na ongeveer twee weken ontvangt de aanvrager een brief met de codes om de identiteitskaart te activeren. Die zijn vergelijkbaar met de persoonlijke codes voor het gebruik van bank- of SIM-kaarten. De nieuwe identiteitskaart kan na afspraak afgehaald en meteen ook geactiveerd worden bij het stadsloket waar het aanvraagdocument werd binnengebracht.

Verantwoordelijke: burgemeester Bart De Wever

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is