Antwerpen wil als woonstad eengezinswoningen beter beschermen

Op 9 juni 2017, over deze onderwerpen: Wonen

Antwerpen wil gezinnen blijven aantrekken en de gezinnen die er al wonen zoveel mogelijk behouden. Haar ambitie is om een gezonde mix in het woonaanbod na te streven in Antwerpen. Omdat dit type woningen onder druk staat, wil de stad de bouwcode aanpassen. Als eerste stap keurde het college vandaag de beleidsrichtlijn ‘beschermen van eengezinswoningen’ goed.

De stad Antwerpen streeft naar een gezonde mix in het woonaanbod. Die mix moet een evenwicht houden tussen sociale huisvesting, eengezinswoningen, grote, middelgrote en kleine appartementen, studentenhuisvesting en starterswoningen, assistentiewoningen, enzovoort.

Eengezinswoningen beter beschermen

Om gezinnen te kunnen blijven aantrekken en behouden in Antwerpen, wil de stad een groter aandeel eengezinswoningen in het woonaanbod. Daarom is het nodig om de eengezinswoningen te beschermen. Deze woningen worden vaker opgedeeld in kleinere woonentiteiten. Daarnaast zijn er steeds minder vergunningen voor de bouw van eengezinswoningen.

Om de bescherming te realiseren, is een aanpassing van de bouwcode wenselijk. De eerste stap in die richting werd vandaag genomen: het college keurde immers de beleidsrichtlijn ‘beschermen van eengezinswoningen’ goed. Die houdt het volgende in:

• Elke eengezinswoning die een totale vloeroppervlakte heeft van 300 vierkante meter of minder wordt beschouwd als te beschermen eengezinswoning. Ze mag niet worden omgevormd tot een meergezinswoning;

• Woningen groter dan 300 vierkante meter kunnen opgedeeld worden zolang er 1 woongelegenheid overblijft van minimum 100 vierkante meter;

• De hoofdfunctie van deze woningen is wonen. Ze mogen geen andere invulling krijgen, tenzij het om een gemeenschapsvoorziening of openbare nutsvoorziening gaat;

• De te beschermen eengezinswoning mag niet samengevoegd worden met een ander gebouw om meerdere woongelegenheden te creëren.

In een volgende stap wordt de procedure herziening bouwcode opgestart waarin deze beleidsrichtlijn wordt opgenomen.

Verantwoordelijke schepen: Fons Duchateau, schepen voor wonen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is