Antwerpen zet 2023 feestelijk in met eindejaarsvuurwerk boven de Schelde

Op 28 december 2022

Op zaterdag 31 december om middernacht zet Antwerpen het nieuwe jaar traditiegetrouw in met vuurwerk. Nieuw is dat het wordt afgevuurd van op twee pontons op de Schelde. Toeschouwers kunnen het vuurwerk zo bewonderen op zowel linker- als rechteroever, van noord tot zuid. Op Radio Minerva zal de bijhorende muziek live synchroon te beluisteren zijn zodat iedereen dit feestelijke moment mee kan beleven. Wie de winterse temperaturen liever niet trotseert, kan alles live volgen op Eén.

Ook bij de overgang van 2022 naar 2023 zet stad Antwerpen het nieuwe jaar in met vuurwerk. De bekroonde professionele vuurwerkmaker Cliff Hooge en zijn team zorgen voor een prachtige hemel boven de stad. Vijftien minuten lang worden honderden pijlen op een bijpassende soundtrack de lucht in geschoten.

Wegens het grote succes en een stijgend bezoekersaantal zet stad Antwerpen dit jaar maximaal in op spreiding. Het vuurwerk wordt afgeschoten van op twee aparte pontons op de Schelde, één zuidelijk en één meer noordelijk. Zo hebben toeschouwers van op de hele Scheldekaaien een goed zicht: van het Droogdokkenpark tot Nieuw Zuid. Het gaat om een strook van meer dan 5 kilometer. Het mooiste zicht hebben toeschouwers misschien wel op Linkeroever. Daar kijken ze naar het vuurwerk met de skyline van de stad als achtergrond.

DJ Bobby Ewing creëerde de achterliggende soundtrack voor het vuurwerk. Iedereen kan live genieten van de muziek via de FM-frequentie 98.0 van Radio Minerva. Vanaf 23.59 uur wordt alles live uitgezonden op televisiezender Eén, aansluitend op het programma 'Vrede op aarde'.

Veiligheidsmaatregelen

Het gebruik van vuurwerk is altijd verboden in heel Antwerpen, net zoals het aansteken van voetzoekers, het maken van vuur en het oplaten van wensballonnen. Bovendien is het tot 31 januari zoals steeds ook verboden om openlijk¹ vuurwerk in bezit te hebben en aanstalten te maken om het te gebruiken. Wanneer de politie toch mensen met vuurwerk ziet, wordt dat in beslag genomen en riskeren ze een boete.

De stad neemt deze maatregelen om ieders veiligheid te vergroten.

(1) Onder openlijk bezit van vuurwerk wordt verstaan: het zichtbaar bezit, het tonen en het uitstallen van vuurwerk en elke voorbereidende handeling voor het gebruik ervan.

Bereikbaarheid

Bekijk de website van Slim naar Antwerpen om zo vlot mogelijk naar Antwerpen te komen. ​ Vanaf de Sint-Pietersvliet tot aan de Van der Sweepstraat worden de Kaaien de hele dag parkeervrij gemaakt op 31 december; ook zal er in die zone geen verkeer mogelijk zijn van 31 december 2022 vanaf 22 uur tot en met 1 januari 2023 om 2 uur 's ochtends. Het metrostation Groenplaats wordt afgesloten op 31 december 2022 vanaf 23 uur tot 1 januari 2023 om 2 uur. Reizigers kunnen afstappen aan metrostation Meir (op 300 meter afstand van de Groenplaats). Bezoekers verplaatsen zich dus het best te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer in de binnenstad op oudejaarsavond.

Bart De Wever - Burgemeester

Foto - Stad Antwerpen 'Winter in Antwerpen'

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is