Antwerpse diamantsector toont zich veerkrachtig in coronajaar

Op 11 februari 2021

Covid-19 spaarde ook de internationale diamantsector niet, maar in een moeilijk en onvoorspelbaar coronajaar hield de Antwerpse diamantsector relatief goed stand en zo bevestigde ze andermaal haar leiderspositie als ’s werelds belangrijkste diamanthandelscentrum.

Na het uitbreken van de pandemie stuikte de mondiale diamantsector in elkaar. Zowat elke schakel doorheen de volledige waardeketen viel stil in 2020, wat onder meer resulteerde in een daling van 15% in de verkoop van diamantjuwelen. In een markt die uiterst gevoelig is voor de internationale context wist de Antwerpse diamantsector de schade al bij al te beperken.

Ruwe diamant van levensbelang voor de sector

Dat blijkt althans uit de jaarresultaten van de Antwerpse diamantsector die het Antwerp World Diamond Centre (AWDC) begin deze week publiceerde. In 2020 werd er in Antwerpen 164,4 miljoen karaat ruwe en geslepen diamant verhandeld ter waarde van 24,9 miljard USD. Dat is in volume 85% en in waarde 67% van de handel in 2019. Het aandeel van de ruwe diamant (158,3 miljoen karaat ter waarde van 13,6 miljard USD) compenseert deels de terugval van de handel in geslepen diamant (tot 6,1 miljoen karaat ter waarde van 11,3 miljard USD), die wereldwijd fel te lijden had onder de crisis door de economische onzekerheid, de geannuleerde B2B handelsbeurzen en de logische daling in de diamantjuwelenverkoop. Antwerpen is en blijft echter dé draaischijf voor ruwe diamant wereldwijd. 86% van alle ruwe diamanten en 50% van alle geslepen diamanten ter wereld passeren door Antwerpen.

“De Antwerpse diamantsector toonde zich flexibel en veerkrachtig en kon rekenen op de aanwezigheid van veel mijnbedrijven, tenderhuizen en handelaars in Antwerpen, die snel konden heropstarten onder veilige omstandigheden”, zegt schepen voor diamant Peter Wouters. “Zo bleef Diamond Office, de ruggengraat van de Antwerpse diamantwijk, het hele jaar door operationeel, en werden er in Antwerpen een honderdtal tenders (verkoopmomenten) voor ruwe diamant georganiseerd. In 2020 werden de Antwerpse diamantbedrijven aan een stevige stresstest onderworpen, maar het overgrote deel bleek goed georganiseerd en structureel gezond en doorstond de beproeving met glans. Slechts een handvol bedrijven moest de boeken neerleggen en tegen alle verwachtingen in registreerden er zich 66 nieuwe diamantbedrijven. Dat zijn toch cijfers om ons aan op te trekken.”

Voorzichtig positief

In volle crisis vertoonde de internationale diamantsector alvast de eerste hoopvolle tekenen van herstel.  In het vierde kwartaal klom de ruwhandel zelfs 23,3% in volume en 18,4% in waarde boven de resultaten in dezelfde periode in 2019. En ook op het vlak van de geslepen diamant lijkt de kentering ingezet en heerst er weer vertrouwen op de markt. De handel in geslepen diamant volgde in Antwerpen de stijgende internationale vraag naar juwelen in aanloop naar het eindejaar en die trend zette zich door in januari 2021. Desalniettemin wordt een volledig herstel en nieuwe groei een werk van lange adem, waarschuwen het Amerikaanse managementadviesbureau Bain & Company en AWDC in hun tiende ‘Global Diamond Report 2020-2021’. Volgens het rapport zullen drie factoren het tempo en de vorm van het herstel bepalen: epidemiologie, het overheidsbeleid en de consument. Wat dat laatste betreft, stelde de Antwerpse diamantsector vast dat de consument het product diamant nog steeds naar waarde weet te schatten en ook bereid is om erin te investeren, ook in moeilijke tijden.

 “Samen met de Antwerpse diamantsector zie ik de toekomst voorzichtig positief tegemoet”, aldus schepen Wouters. “In de bijna 575 jarige geschiedenis heeft de sector al vaker voor hete vuren gestaan en keer op keer wist ze zich heruit te vinden. Ook nu ben ik ervan overtuigd dat ze dankzij haar aanpassingsvermogen en de digitale omslag sterker uit deze crisis kan komen. Antwerpen is en blijft een ‘aantrekkings-metro-pool’ waar men gemakkelijk partners vindt. Bovendien is het een politiek stabiele en vooral veilige omgeving, dankzij een integrale en geïntegreerde veiligheidsaanpak. En de Antwerpse diamantsector heeft nog twee andere belangrijke troeven in huis die echt het verschil maken en waarmee ze de verzamelde internationale concurrentie een stap voor kan blijven: innovatie en technologische vooruitgang. Covid-19 bracht structurele veranderingen met zich mee, maar de Antwerpse diamantsector paste zich snel aan de nieuwe realiteit aan en lijkt meer dan ooit voorbereid op de toekomst.”

Peter Wouters - Schepen bevoegd voor Diamant

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is