Antwerpse districten zijn 1 keer laureaat en ontvangen ook bijen- en bloemensymbolen op de Groene Lente 2019

Op 20 december 2019, over deze onderwerpen: Stads-en buurtonderhoud

De Vereniging voor Openbaar groen (VVOG) heeft de winnaars bekendgemaakt van de finale van de Groene Lente 2019. Met de Groene Lente wil VVOG openbaar groen promoten door interessante, creatieve en vernieuwende groenprojecten in de kijker te plaatsen. De Antwerpse districten zijn dit jaar 1 keer laureaat, met het project Hagelkruispark in Ekeren. Antwerpen, Berchem, Borgerhout, Ekeren, Hoboken, Merksem en Wilrijk behaalden ook bijen- en/of bloemensymbolen.

Groene gemeente

Het wedstrijdonderdeel ‘Groene Gemeente’ bekroont de beste groenprojecten van 2019, zowel kleinschalige als grotere groenprojecten.

Het district Ekeren werd 3de laureaat in de subcategorie ‘Groen bij gebouw’ met de nieuwe entreezone aan het Hagelkruispark. Bovendien ontving het district voor dit project ook het label 'Zonder is gezonder' voor pesticidenvrij beheer van de Vlaamse Milieumaatschappij. In het park, dat nog volop in ontwikkeling is, ontbraken een duidelijke structuur en looplijnen. Daarom werd een nieuw plan met logische looplijnen en nieuwe verlichting uitgetekend. De uitvoering vond plaats in het voorjaar 2019. Nadien zorgde de groendienst voor extra vergroening van zowel de rand van de parking als de nieuw gecreëerde ruimte aan de inkom van de gymhal. In deze ruimte werden meerstammige bomen met een opvallende herfstverkleuring aangeplant die voor een speels effect zorgen. Als onderbeplanting werd gekozen voor een kleurrijke mix van vaste beplanting.

Bijenvriendelijke gemeente

In de categorie ‘Bijenvriendelijke gemeente’ beloont VVOG, in samenwerking met het Departement Omgeving, de gemeenten die in 2019 bijenvriendelijke initiatieven hebben opgezet. Wilrijk ontving als enige district een bord met 2 bijensymbolen. Antwerpen, Berchem, Borgerhout, Ekeren, Hoboken en Merksem behaalden 1 bijensymbool.

Met het project 'extensief maaibeheer Linkeroever' behaalde het district Antwerpen 1 bijensymbool. Op een aantal plaatsen op Linkeroever maait het district extensief (2x per jaar). Zo krijgen kruiden en andere bloeiende planten er meer kans zich te ontwikkelen en zal het dierenleven er gevarieerder worden en toenemen.
In het district Berchem staan in totaal 25 bijenkasten. Berchem kreeg een bord met 1 bijensymbool toegekend voor deze bijenkorven en voor bijenvriendelijke beplantingen, in het bijzonder het plantenperk aan het districtshuis.
Het district Borgerhout haalde 1 bijensymbool met het aangepaste maairegime van de middenberm van de Luitenant Lippenslaan en het bijenhotel op het Vinçotteplein. In het voorjaar van 2020 zal er aan het bijenhotel een proefvak met een bijenvriendelijk bloemenmengsel ingezaaid worden om nog meer bijen aan te trekken.
Het district Ekeren haalde 1 bijensymbool met het project in de nabijheid van de volkstuinen op Sprangweel. De intensief gemaaide grasstrook werd er omgevormd tot een kleurrijke vaste plantenborder die de biodiversiteit vergroot. De nabijheid van volkstuinen helpt bijen bij de bevruchting en vormt zo een ideale combinatie.
Het district Hoboken schreef zich voor de eerste keer in voor de categorie 'Bijvriendelijke gemeente'. In park Gravenhof werd, middenin een bloemrijke aanplant, een bijenhotel geplaatst. Daarnaast probeert het district bij elke nieuwe aanleg van een plantsoen te kiezen voor bijenvriendelijke planten. De keuze om op bepaalde locaties extensief te maaien is ook een meerwaarde voor de bijen. De jury bekroonde deze inspanningen met 1 bijensymbool.
Het district Merksem diende het project 'Bijenvriendelijk Merksem' in en behaalde 1 bijensymbool. Het project bestond uit twee deelprojecten. Zo zijn er op het groendak van de Rode loop bijenkasten aangebracht, die worden onderhouden door een lokale imker. De bijen zorgen voor bestuiving in deze buurt. Verder bracht het district bijenvriendelijke bebloeming aan de samentuin 't Dokske aan. Zo krijgen kruiden en andere bloeiende planten er meer kans zich te ontwikkelen en zal het dierenleven er gevarieerder worden en toenemen.
Het district Wilrijk ontving 2 bijensymbolen. Het zette de kindvriendelijke en educatieve bijenwandeling 'Op stap met WiBi' voort. Daarnaast plaatste Wilrijk ook een nieuw bijenhotel in het midden van het plantsoen op het centrumplein Bist. Ook de keuze voor het extensief maaien van grote grasvlakten en middenbermen is een grote meerwaarde voor de bijen.

Gemeente in bloei

Tot slot deelden VVOG en VLAM bloemensymbolen uit voor de meest verdienstelijke bloemenprojecten in 2019. De bloemenprojecten werden beoordeeld op een aantal criteria, zoals creativiteit, duurzaamheid en ecologie. De districten Antwerpen en Berchem behaalden de maximumscore van 3 bloemensymbolen. Borgerhout, Ekeren, Hoboken en Wilrijk behaalden 2 bloemensymbolen.

Het district Antwerpen behaalde vorig jaar voor het eerst het maximum van 3 bloemensymbolen, als erkenning voor zijn voorbeeldstellende bebloemingsprojecten op basis van vasteplantenmengelingen. Dit jaar bestendigde het district zijn voortrekkersrol en werd het opnieuw beloond met 3 bloemensymbolen. De jury was vooral onder de indruk van de diversiteit aan plantenmengelingen, die vakkundig aangepast zijn aan de omgeving waarin ze aangeplant worden.
Het district Berchem behaalde 3 bloemensymbolen voor zijn bloembakken en hangmanden en de plantsoenen met vaste beplanting, zoals in de Guldenvliesstraat, aan het districtshuis, op het Kunstenplein en de Fruithoflaan.
Het district Borgerhout diende verschillende projecten in en behaalde 2 bloemensymbolen. Aan de Schans werd al voor het derde jaar gekozen voor een kleurrijke en robuuste vaste beplanting. Het Laar heeft ook al drie jaar gebruiksgroen in plaats van kijkgroen, met een vaste beplanting en nieuwe zitgelegenheid. Aan de Te Boelaerlei ten slotte, ging in de omgeving van de Zwitserse Apotheek het vierde groeiseizoen van start met het oog op een volledige omvorming naar kleurrijke vaste beplanting.
Het district Ekeren diende verschillende projecten in en behaalde 2 bloemensymbolen.

Bij ‘Bloeirijk Ekeren langs kerk en monument’ ging het om de vernieuwing van de omgeving van de kerk aan de Markt. De nieuwe beplanting staat er nu twee jaar en komt volledig tot zijn recht. Ze zorgt voor een kleurrijke blikvanger bij het binnenkomen van Ekeren. Gezien het succes van deze aanplanting, heeft de groendienst dit concept doorgetrokken naar het Monument voor de gesneuvelden, waar de beplanting aan vernieuwing toe was.
Daarnaast werd zowel in de Statiestraat als Konijnenberg de verharding in de middenberm uitgebroken en vervangen door vaste planten. Dit werd in het najaar van 2017 uitgevoerd.
Het district wil verder het extensief maaibeheer (ecologisch maaien) in het Veltwijckpark verder uitbouwen conform het goedgekeurde landschapsbeheerplan. Dit zorgt voor variatie in groeihoogte, ontwikkeling van de bosrandzone, aantrekkelijke beplanting voor bijen en vlinders,…
In de Driehoekstraat ten slotte ging de omvorming van oude blokhagen naar kleurrijke vakbeplanting het derde jaar in. Deze beplanting is zeer goed aangeslagen en komt ondertussen tot zijn recht.

Het district Hoboken behaalde 2 bloemensymbolen. Naast het plaatsen van 42 bloementorens en 89 bloemenmanden vormde de groendienst een aantal plantsoenen om. Het district koos voor meer kleur in onder andere de Praaglaan, Lichtenberglaan en Paul Vekemanslaan. In park Gravenhof bloeiden de bloemen dit jaar nog uitbundiger dan vorig jaar.
Het district Wilrijk behaalde 2 bloemensymbolen. Ook in 2019 hing Wilrijk maar liefst 354 bloemenmanden op in het straatbeeld, verspreid over de verschillende wijken van het district. In de Valaarstraat werd een groot plantsoen omgevormd met een kleurrijke beplanting. Bij de heraanleg van de Kleinesteenweg werd extra kleur aangebracht bij de keuze van de beplanting van de boomspiegels.

De vele prijzen zijn een mooie erkenning voor het harde werk van de groendienst in samenwerking met de districten van de stad Antwerpen.

Verantwoordelijke: Fons Duchateau, schepen voor groen en stads- en buurtonderhoud

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is