Antwerpse markten kunnen weer van start gaan

Op 14 mei 2020, over deze onderwerpen: Markten en Foren

Gisteren besliste de Nationale Veiligheidsraad dat markten mogen heropenen vanaf maandag 18 mei. Dat is goed nieuws voor de 450 marktkramers die actief zijn op de Antwerpse markten. Uiteraard gelden voor marktkramers en bezoekers ook veiligheidsvoorschriften.

De stad Antwerpen telt in totaal 26 markten, verspreid over alle districten. De grootste markt is de Vogelenmarkt in de binnenstad op zondag. De kleinste markt is een biomarktje, ook op zondag, op het Falconplein. Met de beslissing van de Veiligheidsraad kunnen markten vanaf maandag 18 mei weer van start gaan.

Het totaal aantal kramen wordt beperkt tot maximaal 50 per markt. Dat betekent dat de 5 grootste markten in Antwerpen aan deze richtlijn aangepast moeten worden:

Antwerpen - zondag - Oudevaartplaats (Vogelenmarkt);
Antwerpen - zaterdag - Oudevaartplaats (Exotische markt);
Antwerpen - woensdag - Sint-Jansplein;
Merksem - dinsdag - Sint-Franciscusplein;
Borgerhout - vrijdag - Laar.

De stad besliste om beide markten op de Oudevaartplaats ten vroegste in het weekend van 30 en 31 mei te organiseren conform de geldende regels. Verder bekijkt de stad samen met de marktkramers hoe de 5 markten concreet ingevuld kunnen worden. De markten die normaliter op donderdag plaatsvinden, starten - omwille van de feestdag op 21 mei (Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart) - pas op donderdag 28 mei.

Schepen Peter Wouters, bevoegd voor markten en foren, is alvast erg tevreden dat de markten terug kunnen openen: “De wekelijkse markten zijn voor vele Antwerpenaren immers een belangrijke plek om noodzakelijke voedingswaren, kledij en allerlei huishoudelijke spullen aan te kopen. En uiteraard ben ik ook bijzonder blij voor onze marktkramers. Hun geduld wordt beloond, ze kunnen nu hun zaken heropstarten. De markt is tenslotte hun broodwinning.”

Net zoals de shoppers in de winkelstraten dienen de bezoekers van de markten zich te houden aan enkele belangrijke voorschriften:

Ook hier moet de afstandsregel van 1,5 meter maximaal gerespecteerd worden. Samen met de handelaars neemt de stad maatregelen om te vermijden dat mensen door elkaar heen gaan lopen.
Winkel alleen en beperk het bezoek tot maximum 30 minuten.
Loop door wanneer de wachtrij aan een kraam te lang is.
Het dragen van een mondmasker is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden. Uiteraard blijft een goede handhygiëne en het grondig wassen van de handen van groot belang. Hiervoor voorzien de marktkramers handgels voor de klanten.
Betaal zoveel mogelijk elektronisch of contactloos.

Ook voor de handelaars gelden strenge regels:

Zij zijn verplicht een mondmasker te dragen. 
De kramen moeten zodanig worden ingericht dat er voldoende afstand is tussen de medewerkers en de bezoekers en dat zelfbediening niet mogelijk is.

Al die regels zorgen ervoor dat het marktbezoek in veilige omstandigheden kan gebeuren.

Een geactualiseerd overzicht van alle Antwerpse markten staat binnenkort op www.antwerpen.be/markten-in-uw-district.

Verantwoordelijke schepen: Peter Wouters, schepen voor markten en foren

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is