Antwerpse Smaakmeesters laten in de potten kijken op geslaagd culinair openingsweekend

Op 2 oktober 2016, over deze onderwerpen: Cultuur (+ erfgoed en toerisme), Horeca, Markten en Foren, Middenstand, Toerisme

In het kader van Smaakmeesters lieten heel wat Antwerpenaars, bezoekers en toeristen zich dit weekend verrassen door het lekkers van meer dan 65 horecaondernemers. Ter hoogte van hun zaak kwamen de deelnemers in het historisch centrum, op het Eilandje en op het Zuid op straat met proevertjes. Ook de randanimatie met onder meer culinaire demonstraties en workshops op verschillende podia viel dit weekend in de smaak. Het culinaire evenement Smaakmeesters loopt nog tot en met maandag 31 oktober.

Tijdens ‘het gezelligste weekend van Antwerpen’ gaven ook de meer dan 65 deelnemende horeca- en speciaalzaken het startsein voor het culinaire evenement Smaakmeesters, en kwamen ze met proevertjes op straat.

Op de drie Smaakmeesterspodia - op de Groenplaats in het historisch centrum, naast het MAS op het Eilandje en aan het Museum voor Schone Kunsten op het Zuid - gaven ze het beste van zichzelf tijdens interactieve demonstraties en workshops.

De vele Antwerpenaars, bezoekers en toeristen konden zich culinair laten verrassen op onder meer een foodfilmfestival, een foodtruckfestival, een culinaire boekenmarkt, de boerenmarkt MARTA en een kruidenmarkt met exclusieve kruiden en bijzondere groenten. Kinderen kregen dan weer de kans om bijvoorbeeld cupcakes en gelatosticks te versieren of kastanjes te poffen.

Mieke, Saskia, Bieke en Elly uit Dessel genieten van een vers sapje van de Sappentrapper. "We hebben zelf getrapt en dus hoeven we niets te betalen. Heel lekker, gezond en goed voor de conditie. Wij maken jaarlijks een uitstap met alle schoonzussen. Deze keer wilden we Antwerpen met een gids verkennen, maar toen hoorden we van Smaakmeesters. En dit is nog beter. We leren de stad op een andere manier kennen en proeven overal een hapje. Zo ontdekken we plekken, waar we anders nooit zouden komen."

Frank uit Wilrijk proeft verschillende hapjes van het kleine kraampje met verse vis, Fish a'gogo. "Ik ben een echte Kibbeling fan. Toen ik dankzij Smaakmeesters las over deze plek, plande ik meteen een uitstap. Eindelijk Kibbeling in Antwerpen. En ook de zalm is heerlijk. Hier wordt met verse producten gewerkt en dat proef je. Hier kom ik zeker terug."

Paul, uitbater van het vegetarische restaurant Greenway op de Groenplaats doet voor de tweede keer mee met Smaakmeesters. " Onze zaak bestaat nog niet zo lang in Antwerpen. Dus dit evenement is ideaal om onze vegetarische gerechten bij een groot publiek bekend te maken. We krijgen dankzij Smaakmeesters veel nieuwe gezichten over de vloer die blij verrast zijn om te proeven dat onze gerechten heel smaakvol zijn. Volgend jaar doen we zeker opnieuw mee."

Koen Kennis, schepen voor middenstand en toerisme: “Het voorbije weekend konden we à volonté genieten van culinaire hoogstandjes en demonstraties in het historisch centrum, maar ook voor het eerst op het Eilandje en op het Zuid. Dit smaakt duidelijk naar meer. Wie er dit weekend niet bij kon zijn, heeft nog de hele maand oktober om onze Antwerpse Smaakmeesters te ontdekken!”

 

Smaakmeesters is een initiatief dat het culinaire vakmanschap van horecaondernemers in Antwerpen een hele maand op de kaart zet. Nog tot en met maandag 31 oktober hebben alle deelnemers in hun horeca- of speciaalzaak doorlopend een Smaakmeesterssuggestie op de kaart staan. Dat is een gerecht dat of een drank die het verhaal van het vakmanschap van de horecaondernemer vertelt, en vaak speciaal voor het evenement gecreëerd werd. De lijst van Smaakmeesters staat op de website www.smaakmeesters.be.

Verantwoordelijke schepen: Koen Kennis, schepen voor middenstand en toerisme

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is