Antwerpse winkels, zwembaden en musea openen terug

Op 30 november 2020, over deze onderwerpen: Cultuur (+ erfgoed en toerisme), Middenstand, Sport, Toerisme

Zoals het overlegcomité op 27 november besliste, mogen niet-essentiële winkels, zwembaden en musea opnieuw openen, onder strikte voorwaarden. In Antwerpen openen de winkels terug vanaf dinsdag 1 december, de zwembaden vanaf vrijdag 4 december, en de musea vanaf zaterdag 5 december. Ook de vier winkelzondagen deze maand kunnen onder de huidige maatregelen doorgaan. De stad neemt de nodige maatregelen om alles zo coronaveilig mogelijk te organiseren.

Winkels

Meir-as en omgeving

Op de populairste winkelas van Antwerpen, de Meir en omgeving, zal de stad extra inspanningen doen om de maatregelen zoals afgevaardigd door het overlegcomité, toe te passen. Die worden vanaf 1 december uitgerold, in aanloop naar het komende weekend.

De in het voorjaar uitgevoerde acties, zoals pijlen op de grond met de aanbevolen wandelrichting, aanduidingen van de start van een wachtrij, en ledschermen en affiches om bezoekers aan de regels te herinneren, zijn nog steeds aanwezig. Verder vraagt de stad om alleen te komen en indien mogelijk op minder drukke momenten te gaan winkelen. En om bij grote drukte op een ander moment terug te komen.

Onthaalpunten

Nieuw is dat er drie bemande ‘onthaalpunten’ zullen opgericht worden, aan de drie drukste toegangen tot de Meir. Vanaf 12 december krijgen deze ook een feestelijke eindejaarsinkleding. Ze komen op het begin van de Meir (vlakbij Meirbrug), halverwege (ter hoogte van Wapper) en op het einde (ter hoogte van Otto Veniusstraat/Leysstraat/Jezusstraat). Door middel van hekken wordt een beperktere doorgang gecreëerd dan nu het geval is. Shoppers krijgen er vooraleer ze de winkelstraat opwandelen nog even de essentiële regels mee: een mondmasker dragen, alleen winkelen, en rechts wandelen. Er wordt ook handgel verdeeld.

De politie zal toezicht houden op het naleven van de regels.

Monitoring

Door middel van digitale telsystemen met camera’s en sensoren monitort de stad hoeveel bezoekers er aanwezig zijn op de Meir-as.

In periodes zonder drukte zal de toegangsstroom normaal verlopen.
Wanneer uit de cijfers een toenemende drukte blijkt, treden een aantal maatregelen in voege. Zo zullen fietsers dan niet meer over de Meir mogen rijden, en worden voorbereidingen getroffen om af te sluiten indien nodig.
Wanneer het te druk wordt, sluit de politie de drie onthaalpunten tijdelijk af voor arriverende shoppers. Wanneer voldoende personen de winkelstraat verlaten hebben, worden de nieuwe shoppers mondjesmaat terug binnengelaten.
Ook bij specifieke corona-onveilige situaties kan de stad specifieke maatregelen nemen. Zo is elke winkeluitbater ervoor verantwoordelijk dat de wachtrij aan zijn zaak coronaproof georganiseerd is. Wanneer dat niet het geval is, zal de stad gericht ingrijpen.

Wilde Zee

In de smalle winkelstraten van de Wilde Zee zal een circulatiesysteem gelden, waarbij sommige straten enkelrichting worden.

Kammenstraat en Nationalestraat

De Kammenstraat wordt zoals elk jaar autovrij gemaakt voor het eindejaarshoppen, en de Nationalestraat parkeervrij.

Toiletten

Op 6 plaatsen op de Via Sinjoor-as zijn toiletten beschikbaar:

  • Station Antwerpen-Centraal (privé uitgebaat, betalend)
  • Stadsfeestzaal (privé uitgebaat, betalend)
  • Wapper (gratis, aangeboden door de stad)
  • Grand Bazaar Shopping Center (privé uitgebaat, betalend)
  • Grote Markt (gratis, aangeboden door de stad )
  • Steenplein (privé uitgebaat, betalend)

Winkelzondagen

Onder de huidige omstandigheden zullen de vier winkelzondagen in de Antwerpse binnenstad deze maand kunnen doorgaan zoals gepland. Een voordeel van deze winkelzondagen is dat het eindejaarsshoppen, en dus het aantal bezoekers, over meer dagen gespreid kan worden.

Winkelstraten buiten historisch centrum

Voor wat de winkelstraten buiten het historisch centrum betreft, komen er momenteel geen extra maatregelen. Wel wordt de situatie ook daar continue gemonitord, en komen er waar nodig bijsturingen.

Zwembaden en Musea

De Antwerpse zwembaden openen opnieuw de deuren vanaf vrijdag 4 december. Als particulier een plaatsje reserveren kan vanaf dinsdag 1 december via https://zwembaden.antwerpen.be.   

De Antwerpse musea openen terug op zaterdag 5 december. Tickets reserveren is mogelijk vanaf dinsdag 1 december op de websites van de (stedelijke) musea.

Kom slim naar Antwerpen

Wie naar Antwerpen wil komen, kan op voorhand steeds zijn beste route berekenen via www.slimnaarantwerpen.be.

Verantwoordelijken: burgemeester Bart De Wever - Koen Kennis, schepen voor middenstand – Peter Wouters, schepen voor sport – Nabilla Ait Daoud, schepen voor cultuur

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is