Antwerpse zwembaden heropenen voor publiek op vrijdag 4 december

Op 30 november 2020, over deze onderwerpen: Sport

Vanaf vrijdag 4 december openen de stedelijke zwembaden opnieuw hun deuren na een maand sluiting omwille van de coronamaatregelen. Zwemmers moeten hun zwembeurt nog wel altijd reserveren via de webshop. Dat kan vanaf dinsdag 1 december.

Sinds 29 oktober zijn de Antwerpse stedelijke zwembaden net als alle andere sportinfrastructuur gesloten omwille van de toen snel stijgende coronacijfers. Afgelopen vrijdag besliste de federale regering dat ze terug mogen openen voor publiek vanaf 1 december.

“We waren aangenaam verrast over het nieuws van de heropening van de zwembaden”, zegt schepen voor sport Peter Wouters. “‘Aangenaam’ omdat dit voor onze zwemmers, en dat zijn er heel veel in de stad Antwerpen, een lichtpunt is in deze moeilijke tijden. Een zwembad is een bron van plezier en ontspanning, maar ook de therapeutische waarde van de zwemsport is van belang. ‘Verrast’ in die zin dat het zowel op praktisch vlak als uit veiligheidsoogpunt te kort dag is om morgen te heropenen. Dat zou haaks staan op de veilige en gecontroleerde manier waarop we het de vorige keer – tot ieders tevredenheid – hebben aangepakt.”

Volgens beproefd recept

De zwembaden starten terug op volgens hetzelfde beproefde recept van na de eerste coronasluiting. Dat betekent in de eerste plaats dat Antwerpse zwemliefhebbers opnieuw hun zwembeurt moeten reserveren via de online reservatietool op https://zwembaden.antwerpen.be. Daar kunnen ze vanaf dinsdag 1 december in de voormiddag al meteen terug een zwembeurt reserveren. Naast de verplichte reservatie blijven ook de coronamaatregelen ter plekke dezelfde als voor de sluiting. Zo wordt er nog altijd gewerkt met blokken van een uur zwemtijd, blijft het dragen van een mondmasker tot aan de lockers verplicht, moet er te allen tijde 1,5 m afstand worden gehouden en blijven in- en uitgaande bezoekersstromen zoveel mogelijk gescheiden.

Omdat Sporting A de heropening van de zwembaden meteen op een kwalitatieve en veilige manier wil organiseren, kunnen de zwembaden pas openen vanaf vrijdag 4 december. “Dat ligt voornamelijk aan het feit dat het zwembadpersoneel de voorbije maand in de bres sprong waar de nood hoog was en nog steeds is. Denk aan het testdorp, de kinderopvang, de coronatriageposten enzovoort”, aldus schepen Wouters. “Ik wil onze mensen bedanken voor de flexibiliteit en gedrevenheid bij de invulling van die noodopdrachten. De beste manier om die mensen te bedanken is door het gezond verstand te blijven gebruiken en de veiligheidsmaatregelen weer strikt  na te leven. Daar heb ik alle vertrouwen in, want ook na de eerste golf vonden onze zwemmers hun weg terug naar de zwembaden en volgden ze de voorschriften voorbeeldig op.”

Compensatie voor abonnementshouders en gereserveerde zwembeurten tijdens sluiting

Goed nieuws ook voor de houders van een jaarabonnement van de stedelijke zwembaden. Zo verlengde Sporting A de abonnementen gewoon voor de periode van de sluiting. Ook de zwemmers die voor de periode van de sluiting al een zwembeurt hadden gereserveerd krijgen een compensatie. Zij mogen hun ontvangen ticket alsnog gebruiken en kregen daarvoor een e-mail toegestuurd. 

Verantwoordelijke schepen: Peter Wouters, schepen voor sport

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is