August en woning Peeters bekroond tot Het Schoonste Gebouw van Antwerpen

Op 23 september 2019, over deze onderwerpen: Cultuur (+ erfgoed en toerisme)

August en woning Peeters zijn verkozen tot Het Schoonste Gebouw van Antwerpen. August wist met 2085 stemmen het publiek voor zich te winnen. De derde editie van Het Schoonste Gebouw was opnieuw een groot succes. In totaal brachten 6694 mensen een stem uit. Hieruit werden vijf erfgoedliefhebbers geloot die een overnachting voor twee winnen in een hotel met erfgoedwaarde. De vakjury prijst Woning Peeters omwille van de uitzonderlijke inzet voor een privéinitiatief en omdat de eigenaars de modernistische woning volledig gerestaureerd hebben naar het originele plan. Beide winnaars krijgen een prijs van 4000 euro.

Vandaag vond in het recent gerestaureerde districtshuis van Borgerhout de prijsuitreiking plaats van Het Schoonste Gebouw. Deze Antwerpse monumentenprijs wordt om de twee jaar gegeven aan de winnaar van de vakjury en de publiekslieveling. Burgemeester Bart De Wever: “Antwerpen is een stad met een rijk verleden waarvan het bouwkundig patrimonium de zichtbare getuige is. Om dit erfgoed te matchen met de noden van vandaag en te behouden, is het van groot belang om het een nieuwe bestemming te geven of om het op een kwalitatieve en duurzame manier te restaureren. Privé-initiatieven en investeringen zijn hierbij belangrijk, aangezien het gaat om woningen, kantoren enzovoort. Met Het Schoonste Gebouw wil de stad niet alleen deze initiatieven belonen, maar ook anderen inspireren over de mogelijkheden om erfgoedzorg en hedendaagse noden hand in hand te laten gaan. Elk van de kandidaten is hier meer dan ook in geslaagd, zonder hun eigenheid te verliezen.”

Vakjuryprijs – Woning Peeters

Aan de Ter Rivierenlaan in Deurne ligt een heel bijzonder huis: Woning Peeters. Deze modernistische woning van de hand van Gaston Eysselinck werd in 2014-2015 volledig gerenoveerd door de nieuwe eigenaars. De architect inspireerde zich in 1932 op Maison Citrohan van Le Corbusier, maar doorheen de tijd waren verschillende kenmerken van het modernisme verbouwd. De heer en mevrouw De Bont – Jacobs brachten het modernisme terug tot leven en restaureerden het gebouw volgens de oorspronkelijke plannen. De woning telt terug drie terrassen, kreeg opnieuw de originele kleuren en ook de ingemaakte kasten werden gerestaureerd of herbouwd naar oorspronkelijk model.

De vakjury prijst deze restauratie: “Woning Peeters verdient de vakjuryprijs omdat de huidige eigenaars een uitzonderlijke inzet hebben betoond voor het behoud van een architecturale parel in privé-eigendom. Aan de restauratie ging een grondig bouwhistorisch onderzoek vooraf. De woning geeft een eerlijk beeld van het modernisme en heeft een voorbeeldfunctie. De eigenaars zetten het modernisme bovendien op de kaart door regelmatig bezoekers te ontvangen en er een publicatie over uit te brengen.”

Publiekslieveling – August

Schepen Nabilla Ait Daoud maakte de publiekslieveling bekend: “August wist het publiek voor zich te winnen met 2085 van de in totaal  6694 stemmen. Wanneer men aan cultuur-historisch erfgoed denkt, denkt men vaak spontaan aan het stadhuis of onze prachtige kathedraal. Maar er zijn binnen onze stad ook heel wat particuliere initiatieven om minder bekend, maar daarom niet minder waardevol, erfgoed een nieuwe toekomst te geven. Vandaag zetten we hen in de bloemetjes om hen te bedanken voor de waardevolle bijdrage die ze aan de uitstraling van onze stad toevoegen.”

Het hotel ligt aan de rand van het Groen Kwartier. 120 jaar geleden werd het complex opgericht als Augustinessenklooster dat een onderdeel vormde van het militair hospitaal. Er verbleven zo’n 110 hospitaalzusters in het klooster die de soldaten in het hospitaal verzorgden. Het exterieur is eclectisch met neo-Vlaamse renaissance elementen. Het interieur was sober classicistisch. In 2016 werd besloten om het gebouw een nieuwe bestemming te geven als hotel; geen eenvoudige opgave aangezien de bouwfysische toestand erg slecht was.

De herbestemming en renovatie werden volledig in de geest van het kloosterleven uitgevoerd. Hotelgasten volgen een parcours van toenemende rust van het publieke onthaal naar de beslotenheid van de hotelkamers. Het onthaal verwijst naar de glazen luifels van de terrassen van de ziekenhuispaviljoenen en de drie rustgevende tuinen werden terug ingericht en opengesteld. August inspireert omdat het aantoont dat de gelaagde geschiedenis van een gebouw richtinggevend kan zijn voor een hedendaagse invulling als hotel.

Vijf stemmers winnen een overnachting in een erfgoedhotel

Uit de 6694 stemmers werden er vijf duo’s getrokken die een overnachting winnen in een erfgoedhotel in Antwerpen. De winnaars werden hiervan persoonlijk op de hoogte gebracht.  

Over de wedstrijd Het Schoonste Gebouw

In 2019 vond de wedstrijd voor de derde keer plaats. In het voorjaar reageerden 24 kandidaten die de afgelopen vijf jaar hun pand gerenoveerd, gerestaureerd of herbestemd hadden. De vakjury maakte hieruit een selectie van vijf kandidaten op basis van vooraf opgestelde criteria. Sinds midden augustus kon iedereen stemmen op zijn favoriet. In totaal werden er 6694 publieksstemmen uitgebracht voor Het Schoonste Gebouw. Ongeveer 4700 stemmers brachten hun voorkeur online uit. Ook op papier kon er gestemd worden: tijdens de Cultuurmarkt, in Shoppingcenter Grand Bazar en tijdens Open Monumentendag. 1300 geïnteresseerden brachten tijdens Open Monumentendag een bezoek aan een of meer van de kandidaten.

De 6694 stemmen werden als volgt verdeeld: 2085 voor August (Jules Bordetstraat 5, Antwerpen), 1535 voor Ensemble Ernest Stordiau (Stierstraat 8 en 16, Antwerpen), 1308 voor Stokers (Artsen Zonder Grenzenstraat 31, Antwerpen), 969 voor Noordpoort (Dambruggestraat 336, Antwerpen) en 797 voor Woning Peeters (Ter Rivierenlaan 55, Deurne).

Verantwoordelijke: burgemeester Bart De Wever

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is