Beschermde stadsfeestzaal aan de Antwerpse Meir krijgt opknapbeurt

Op 20 april 2021, over deze onderwerpen: Cultuur (+ erfgoed en toerisme)

Het dak en de gevel van de stadsfeestzaal aan de Antwerpse Meir worden gerestaureerd. Hiervoor wordt een premie van 100.000 euro toegekend. De stadsfeestzaal is beschermd als monument sinds 1983.

De Stadsfeestzaal aan de Meir in Antwerpen dateert uit 1908, toen het op initiatief van het stadsbestuur als feestzaal en tentoonstellingsruimte opgericht werd. Stadsbouwmeester Alexis Van Mechelen ontwierp een complex met langsheen de Meir winkelruimten en appartementen, terwijl een monumentale poort toegang gaf tot de achterliggende feestzaal. Deze grootse zaal werd overspannen met een imposante metaalconstructie die op een betonnen sokkel rustte.

“In 2000 brandde het gebouw nagenoeg volledig uit”, weet minister Diependaele. “De afgebrande Stadsfeestzaal werd in haar oorspronkelijke glorie hersteld, op basis van de originele plannen uit 1906, en kreeg een nieuwe functie als shoppingcentrum. In 2007 opende de gerestaureerde Stadsfeestzaal opnieuw de deuren.”

‘Eind 2020 wijzigden de premieregels voor onroerend erfgoed. Dankzij de standaardpremie kunnen eigenaars van onroerend erfgoed nu via een eenvoudige procedure snel een ondersteuning krijgen om hun erfgoed te onderhouden. Ik ben erg blij dat er massaal gebruik gemaakt wordt van die nieuwe regel om het erfgoed in goede conditie te houden. Dat is de beste manier om dure restauraties in de toekomst te vermijden’, aldus minister Diependaele.  

Meer informatie over dit monument

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/5544

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is