Bibliotheek Bist (Wilrijk) langer open vanaf maart 2020

Op 20 december 2019, over deze onderwerpen: Cultuur (+ erfgoed en toerisme)

Vanaf zondag 1 maart moeten Antwerpenaars zich niet meer haasten om bibliotheek Bist te bezoeken. De bibliotheek in Wilrijk wordt immers ook toegankelijk buiten de vaste, reguliere openingsuren. Bib Bist is de eerste bibliotheek die in een proefproject zal werken met onbemande openingsuren.

Wat dacht je om vóór je werk nog even een gereserveerd boek op te halen? Of in het weekend rustig de krant te lezen of te studeren in de leeszaal? Of plan je liever op zondag een bezoekje naar de bib met je kinderen? Door de standaardopeningsuren van bibliotheek Bist uit te breiden met 15 onbemande openingsuren, kunnen leden volop genieten van het aanbod van de Antwerpse bibliotheken.

Bibliotheek Bist ideaal als proefproject

Districtsschepen voor cultuur Hans Ides: “Nadat de voorbije jaren bleek dat de Wilrijkse Bib, als één van de enige in het Antwerpse bibliotheeknetwerk, extra lezers kon aantrekken en we met ‘Bib op de markt’, onze leesnamiddagen in de wijken en de veelvuldige voorleesmiddagen voor kinderen, veelvuldige projecten hebben die onze jonge én oude lezers kunnen smaken, willen we samen met de stad een extra stap zetten. In Wilrijk is er immers nog ruimte voor de lezer die in het weekend of ’s avonds literatuur wil bijeensprokkelen. Door de nieuwe openingsuren wordt onze derde beste bib van Vlaanderen alvast de meest flexibele en klantvriendelijke.”

Bibliotheek Bist is gevestigd in het gemeenschapscentrum van Wilrijk en leent zich uitstekend voor een proefproject rond onbemande openingsuren. De stad Antwerpen heeft de voorbije jaren namelijk sterk geïnvesteerd in zelfuitleentoestellen en betaalautomaten in openbare bibliotheken, waardoor leden van de bibliotheek zelf hun materiaal kunnen ontlenen of terugbrengen. Het gebouw van Bib Bist is bovendien voorzien van moderne technieken om licht en verwarming aan te sturen. Omdat verenigingen gebruik maken van de zalen van het gemeenschapscentrum en er ‘s avonds en in het weekend vaak mensen aanwezig zijn in het gebouw,  kan de bibliotheek ook opengesteld worden zonder dat er personeel aanwezig moet zijn.

“We blijven investeren in een betere werking van onze openbare bibliotheken, want boeken en literatuur dragen bij tot emancipatie, competentieontwikkeling en cultuurparticipatie. Lezen maakt onze inwoners tot kritische, geletterde, lees- en taalvaardige burgers en draagt bij tot een stad waar mensen zich thuis voelen en waar verbondenheid en wederzijds respect heerst”, vertelt schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud. “Met het project onbemande openingsuren verlagen we de drempel om te lezen. Inwoners hebben nog meer mogelijkheden om boeken te ontlenen of terug te brengen buiten de reguliere openingsuren en kunnen ook gebruik maken van de lees- en studieruimtes.”

De onbemande openingsuren in bibliotheek Bist gaan in vanaf zondag 1 maart. Het gaat om volgende bijkomende uren:

dinsdagochtend van 8:00 uur tot 10:00 uur;
dinsdag- en woensdagavond van 20:00 uur tot 22:00 uur;
zondag van 8:00 uur tot 17:00 uur.

Op basis van de bezoekerscijfers kunnen de uren in de loop van het project worden bijgesteld. Aan de bemande openingsuren verandert er niets. Het proefproject loopt minstens één jaar. Na een jaar wordt bekeken of ook andere openbare bibliotheken in Antwerpen kunnen werken met onbemande openingsuren.

Vooraf registeren voor toegang

Bezoekers die naar de bibliotheek willen komen tijdens de onbemande openingsuren, dienen zich vooraf te registreren. Enkel geregistreerde gebruikers krijgen toegang. Een gebruiker is lid van de bibliotheek, moet ouder zijn dan 18 jaar en heeft op het moment van registratie geen openstaande schulden. Eenmaal geregistreerd, kunnen leden de deuren van de bibliotheek zelf openen met hun A-kaart tijdens de vastgelegde onbemande uren.

Verantwoordelijken: Nabilla Ait Daoud, schepen voor cultuur - Hans Ides, Wilrijks districtsschepen voor cultuur

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is