Bollekesfeest: 3 dagen sfeer in de stad

Op 14 september 2021, over deze onderwerpen: Cultuur (+ erfgoed en toerisme), Markten en Foren, Middenstand

Zoals reeds aangekondigd zal het Bollekesfeest dit jaar doorgaan, van 17 tot en met 19 september en met Covid Safe Ticket. Het gezellige volksfeest brengt het beste wat de stad te bieden heeft: concerten, dj-sets, culinair genieten en kinderanimatie doen de Groenplaats, de Grote Markt en het Steenplein bruisen.

Het Bollekesfeest is het jaarlijkse evenement waarbij Antwerpen zichzelf als levendige stad in de kijker zet. Bezoekers van alle leeftijden zijn welkom op deze coronaproof editie in het stadscentrum. De stad neemt uitgebreide maatregelen om elke bezoeker zo vlot mogelijk te ontvangen. Behalve dat er voor de toegang een Covid Safe Ticket vereist is, blijft het programma zoals vanouds, enkel de nevenactiviteiten zoals onder andere de wandelingen en rondvaarten zijn voor deze editie geschrapt.

Programma
Een greep uit het programma per feestzone:

Grote Markt

Het traditionele Zomeraperitief trapt op vrijdag van 16 tot 17 uur het Bollekesfeest in gang. Iedereen is welkom voor een feestelijk gratis Bolleke of non-alcoholisch alternatief.

Verder herbergt de Grote Markt foodtrucks en het hoofdpodium, en komen er een aantal grote namen. Vrijdagavond onder andere vaste waarde Cookies and cream. Zaterdagnamiddag kan het grote publiek smullen van concerten van The Starlings, Metejoor en Natalia. Dana Winners, Willy Sommers en het dj-duo Kobe Ilsen en Viktor Verhulst sluiten zondag feestzone Grote Markt in schoonheid af.

Groenplaats

Op de Groenplaats organiseert de vzw Streekproducten Antwerpen de traditionele streekproductenmarkt. Om voldoende plaats te bieden aan de bezoekers is de opstelling gewijzigd, maar de totale verkoopruimte is wel gelijk gebleven. Iedereen is er welkom om kennis te maken met en te proeven van lokale bieren, wijnen, snoepgoed, Antwerpse handjes, kaas, charcuterie en nog veel meer.

Op vrijdag brengt de Ambrassband er heel wat sfeer, waarna Audiowave ft. MC Rim het feestje afsluiten. Op zaterdag steekt Papa Mojito in de namiddag alles in gang, en eindigt de dag met Karakals. Zondagnamiddag is dan weer iedereen welkom voor een workshop Latin Dance.

Steenplein

Het Steenplein huisvest de traditionele vis- en schaaldierenmarkt. Verder is het dé locatie bij uitstek voor gezinnen: een uitgebreide kinderzone wacht hen op, met onder andere grime en een knutseltafel. Ook het theater van Kapitein Kosto is van de partij, met zijn duikboot onderzoekt hij de diepste oceanen van de aarde.

Vrijdagavond is feestavond op het Steenplein, met tal van dj-sets onder de noemer The Love Below: onder andere TLP en Faisal komen dan draaien. Zaterdagnamiddag is het aan de kinderen om de beentjes te strekken tijdens een dansworkshop. Op zondag is het gezelligheid en nostalgie troef, met de discobar van Radio Minerva en aansluitend enkele uren ‘Antwerpen Zingt’ in een aangepast concept.

Duurzaam Bollekesfeest

Ook bij deze editie kiest de stad voor alle dranken voor herbruikbare bekers, die via een waarborgsysteem terug in de bars terechtkomen. Er zijn vijf soorten: drie voor bier, een voor frisdrank en cocktails en een voor wijn en cava. Voor elke beker wordt een waarborg gevraagd van 2 euro. Bezoekers kunnen ze inruilen op elk plein en hun waarborg terugkrijgen of die schenken aan een goed doel. Niet alleen achter de bar wordt er aan het ecologische aspect gedacht, ook alle eetstanden dragen hun steentje bij door met recycleerbare, duurzame materialen te werken. Tot slot zal er op het terrein en achter de schermen zo veel mogelijk gesorteerd worden dankzij gescheiden vuilbakken.

Herlaadbare kaarten

Net als de voorbije edities werkt het Bollekesfeest met herlaadbare kaarten in plaats van jetons of bonnen. Deze kaarten zijn gratis te verkrijgen en kunnen worden opgeladen aan de kassa’s na betaling met cash, bankkaart of Payconiq. Het eventuele resterende saldo kan na het evenement eenvoudig teruggekregen worden via de website.

Praktisch

Bollekesfeest, van vrijdag 17 tot en met zondag 19 september
Grote Markt, Groenplaats en Steenplein
www.bollekesfeest.be  
Start optredens op elk plein:

vrijdag om 17 uur
zaterdag en zondag om 14 uur

Mobiliteit: de stad vraagt om bij voorkeur te voet, met de fiets, deelmobiliteit of het openbaar vervoer te komen. Op de derde dag, zondag 19 september, is de binnenstad autoluw door het evenement Antwerpen Shift. Uitgebreide mobiliteitsinfo staat op www.sna.be, kik hier voor de rechtstreekse link. 

Verantwoordelijke: burgemeester Bart De Wever

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is