Born in Antwerp zet Antwerpen op de kaart als creatieve stad

Op 22 april 2016, over deze onderwerpen: Technologie en innovatie, Toerisme

In het ‘Hoofdkwartier’ op het Eilandje is vandaag het startschot gegeven van ‘Born in Antwerp. Harbour of Creativity’, een stadsfestival dat de komende maanden het creatieve talent belicht dat aanwezig is in de stad. De Britse urbanist Charles Landry stelde de bevindingen van zijn onderzoek naar het creatieve potentieel van Antwerpen voor. Vanavond is er een groot netwerkmoment voor de creatieve sector van Antwerpen en aansluitend wordt ‘Born in Antwerp’ op gang getrokken met een groot openingsweekend.

De Britse urbanist Charles Landry wordt sinds zijn boek ‘The Creative City’ (2000) wereldwijd beschouwd als dé autoriteit op het vlak van creatieve steden. Hij adviseerde de stad Antwerpen over de te volgen weg om van Antwerpen een creatieve en digitale stad te maken die kan meespelen op Europees en wereldniveau. Samengevat moet de stad volgens Landry meer inzetten op de verbindingen tussen de IT- en creatieve sectoren, en door de logische verbanden tussen de aanwezige kunst, creatieve sectoren, wetenschap en digitale wereld volop te benutten.

Vijf curatoren met wereldfaam

Met die aanbevelingen in het achterhoofd vroeg ‘Born in Antwerp’ aan een team van vijf Antwerpse curatoren om een gevarieerd programma samen te stellen voor de komende maanden. De curatoren zijn modeontwerper Bruno Pieters, beeldend kunstenaar Lieven Segers, 3D-designer en illustrator Rizon Parein, designer Axel Enthoven en Isabel Van Den Broeck, de directeur van Creative Belgium.

Het Hoofdkwartier: creatieve broedplaats voor talent op het Eilandje

Deze zomer zal het Hoofdkwartier van Born in Antwerp op Kattendijk-Oostkaai uitgroeien tot dé showcase en -place van creatief Antwerpen. Een vervallen loods op het Eilandje werd omgebouwd tot een multifunctionele plek met twee cafés, een zonneterras, een zeefdrukatelier, een auditorium, een filmzaal, een polyvalente ruimte en een maakatelier waarvan iedereen vanaf eind mei gebruik kan maken. Nog tot 2 oktober worden er – in samenspraak met de vijf curatoren – in het Hoofdkwartier bijna dagelijks activiteiten georganiseerd.

Openingsweekend van 22 tot 24 april

Tijdens het komende openingsweekend valt er in het Hoofdkwartier al heel wat te beleven. Vrijdag zijn er optredens en dj’s. Zaterdag vinden er onder andere workshops plaats van grafisch atelier Ctrl + Copy en het Geluidshuis. Zondag is er een vinylbeurs die georganiseerd wordt door het Antwerpse platenlabel Rotkat Records, en zendt Studio Brussel live uit.

Grote evenementen

Naast het reguliere programma-aanbod in het Hoofdkwartier worden in het kader van Born in Antwerp een aantal grote evenementen georganiseerd.

‘De Invasie van Antwerpen’ vindt plaats op zaterdag 30 april en zondag 1 mei, een selectie uit  de grootste opkomende creatieve talenten uit de Belgische kunst- en designwereld.
Bruno Pieters lanceert in juni in het Hoofdkwartier en de belendende loods zijn tentoonstelling ‘(Behind) the Clothes’. Deze eigenzinnige expo biedt een unieke kijk op het netwerk achter de Antwerpse modelijnen, gaande van ontwerpers, grafisch vormgevers, naaiateliers tot zelfs muzikanten.
Op 11 en 12 juni krijgt het grote publiek een exclusieve blik op het creatieve proces van de studenten van de Modeacademie, via een levendig parcours langs de installaties van de masterstudenten op diverse locaties op het Eilandje.
Vanaf 24 juni worden in de expo ‘Capital-M’ in de Parkloods van Park Spoor Noord voor de allereerste keer de afstudeerprojecten van álle masterstudenten van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen en St-Lucas Antwerpen samen getoond.
Elf Antwerpse kunstenaars maken op vraag van Lieven Segers levensgrote kunstwerken, die vanaf 1 juli een jaar lang te bewonderen zijn op of rond muurgevels in het centrum van Antwerpen.
Eind september haalt Rizon Parein het OFFF Festival naar Antwerpen, het belangrijkste congres voor grafisch ontwerpers. Deze Antwerpse editie van het jaarlijkse B2B-congres zal specifiek in het teken staan van Christoffel Plantin en typografie.
Op die manier wordt het OFFF-congres al meteen een opwarmer voor het slotweekend van Born in Antwerp: op 30 september openen immers de deuren van het volledig vernieuwde Museum Plantin-Moretus. Datzelfde weekend organiseert Born in Antwerp samen met Flanders DC doorheen de stad nog een slotdriedaagse met inspirerende lezingen, een stadsparcours met installaties, workshops voor ondernemers en netwerkmomenten.

Meer info

Meer info en het programma van het openingsweekend is terug te vinden op www.borninantwerp.be, en op Born in Antwerp-app, gratis te downloaden in de Google Play Store of iOS app store.

Verantwoordelijke: burgemeester Bart De Wever 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is