Café tijdelijk dicht wegens vaststellingen van prostitutieactiviteiten

Op 21 september 2018, over deze onderwerpen: War on drugs

Het college besliste om een café aan de Oudemansstraat te sluiten wegens prostitutieactiviteiten. Het café moet gedurende zes weken dicht.

Na een vorige sluiting op basis van feiten mensenhandel stelde de politie al snel vast dat de inrichting opnieuw gebruikt werd als ontmoetingsplaats voor prostituees en hun klanten, hetgeen bevestigd werd door meldingen van klanten van de zaak in de Oudemansstraat die bij de politie binnenkwamen. Zo meldde een man dat hij werd lastiggevallen door een Afrikaanse vrouw die op zijn schoot wou komen zitten terwijl hij dat niet wou. Hij duwde de vrouw weg waarop hij door het personeel van het café werd buitengezet. Zowel op basis van proactieve controles als na meldingen deed de politie vaststellingen van prostitutie.

De politie stelde herhaaldelijk vast dat telkens een man en een vrouw samen de zaak, waar ze elkaar hadden ontmoet, verlieten om op een andere locatie seks te hebben tegen betaling. De vrouwen lieten vaak blijken dat ze de mannen eigenlijk niet kenden en gaven soms spontaan toe dat ze als prostituee in het café werkten. Een aantal kon geen geldig identiteitsdocument voorleggen. Verschillende mannen gaven toe dat de zaak  gekend was voor deze praktijken. Op een avond stelde de politie vast dat een vrouw op één en dezelfde avond om 20.20 uur werd aangetroffen met een klant, die ze oppikte in het café met wie ze seks ging hebben tegen betaling, en om 21.15 uur opnieuw achter de bar van de inrichting zat en een andere man stevig vasthield rond zijn middel.

Het college waarschuwde de zaakvoerder formeel met een aangetekend schrijven en stelde hem in kennis van de inbreuken die werden gepleegd en dat de instelling tijdelijk tot definitief kon gesloten worden. Het college verwees ook naar alle eerdere inbreuken die werden vastgesteld in het café. De betrokken zaakvoerder werd vervolgens gehoord.

Er zijn voldoende vaststellingen dat er personen in het café door woorden, gebaren of tekens kenbaar maken dat zij tegen betaling seksuele handelingen aanbieden, dat er personen zijn die van deze diensten gebruikmaken - of hiertoe aanstalten maken - en  dat het café ter beschikking werd gesteld of werd gebruikt door personen voor het verrichten van handelingen met het oog op prostitutie. Daarom besliste het college om het café op basis van herhaaldelijke inbreuken op de artikelen 515, 516 en 519 van de politiecodex, gedurende zes weken te sluiten.

In het café werden in het verleden al meerdere keren ernstige aanwijzingen van mensenhandel in de zin van artikel 134quinquies van de Nieuwe Gemeentewet vastgesteld, zoals het gebrek aan (juiste) identiteitsdocumenten van de schaars geklede zwarte dames, hun gebrekkige kennis van het Nederlands en het Engels, de onduidelijkheid over hun reisweg naar België, onduidelijkheid over het gezelschap waarmee werd gereisd en hun jonge leeftijd. Sommige van de vrouwen waren angstig tijdens de politiecontroles en een aantal deed zelfs een poging om zich te onttrekken aan de controles door te vluchten naar de privévertrekken en zich te verstoppen achter de toog. Ook waren een aantal dames in het bezit van meerdere condooms en glijmiddel.

Verantwoordelijke: burgemeester Bart De Wever

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is