Campus van PIVA en CVO Vitant wordt koele oase in de stad dankzij ‘Cool Neighbourhoods’

Op 11 april 2025

De provincie Antwerpen investeert samen met Europese Unie in een klimaatrobuuste campus voor de provinciale onderwijsinstellingen PIVA en CVO Vitant. Met een totaalbudget van €480.000, waarvan 288.000 euro wordt gesubsidieerd door Europa, ondergaat de site aan de Desguinlei een grondige vergroening. De provincie past zelf nog €192.000 bij om een aangenamere en hittebestendige leeromgeving te creëren.

De provinciale campus aan de Desguinlei is één van de negen pilootlocaties binnen het internationale Cool Neighbourhoods-project, dat hittestress in steden en dorpen in België, Nederland, Frankrijk en Luxemburg aanpakt. Luk Lemmens, gedeputeerde bevoegd voor Provinciaal Onderwijs Antwerpen, legt uit: “Met het project investeren we in een toekomstbestendige schoolsite. We ontharden om en bij 1.500 m², planten ongeveer 50 extra bomen en leggen meer dan 800 m² groen aan, waaronder een eetbare tuin. Deze natuurgebaseerde ingrepen zorgen voor natuurlijke verkoeling, verminderen het stedelijke hitte-eilandeffect en maken de omgeving aangenamer voor leerlingen, cursisten en buurtbewoners.”

Het project toont hoe lokale ingrepen kunnen bijdragen aan bredere klimaatdoelstellingen. Door de vergroening en uitbreiding van de fietsenstalling wordt duurzame mobiliteit actief gestimuleerd. Daarnaast sluit het initiatief naadloos aan bij Plan Vandaag, het klimaatplan van de provincie Antwerpen.

“Met dit plan ondernemen we concrete acties om deze buurt groener, veerkrachtiger en beter bestand tegen klimaatverandering te maken”, vult gedeputeerde Jan De Haes, bevoegd voor Klimaat, Milieu en Natuur, aan. “Initiatieven zoals Cool Neighbourhoods zetten we daarbij bewust in om onze ambities om te zetten in tastbare resultaten, die niet alleen op korte termijn een verschil maken, maar ook toekomstige generaties ten goede komen.”

 

Datameting als succesfactor

De ingrepen op de PIVA-campus worden wetenschappelijk opgevolgd. Door middel van zes buitensensoren en één binnensensor worden de luchttemperatuur en luchtvochtigheid gemeten, zowel vóór als na de werken.

Gedeputeerde Luk Lemmens licht toe: “Dit project is niet alleen een groene transformatie, maar ook een leerproces. Dankzij de sensormetingen krijgen we een beter beeld van de impact van vergroening en ontharding op de omgeving. Campus PIVA wordt zo een voorbeeld voor klimaataanpak in stedelijke gebieden. Bovendien past deze investering perfect binnen onze bredere duurzaamheidsstrategie. De afgelopen jaren hebben we al sterk ingezet op de modernisering van de keukens op de campus, met energiezuinige apparatuur en duurzame materialen. Nu breiden we die visie uit naar de buitenruimte. Zo creëren we een schoolomgeving die niet alleen toekomstgericht is voor het onderwijs, maar ook bijdraagt aan een klimaatbestendige stad.”

 

Leerlingen en cursisten bouwen mee aan een duurzame toekomst

De vergroening van de campus is een voorbeeld van hoe scholen een actieve rol kunnen spelen in de strijd tegen klimaatverandering. Cool Neighbourhoods zet sterk in op participatie en educatie; zowel de leerlingen van het secundair onderwijs als de cursisten van CVO Vitant worden actief betrokken bij de aanleg en het onderhoud van de groene ruimte.

“De eetbare tuin is een enorme meerwaarde voor onze campus, waar voeding centraal staat. Leerlingen en cursisten ervaren van dichtbij hoe voedselproductie en duurzaamheid hand in hand gaan, en leren zorg dragen voor hun omgeving. Dankzij de participatieve aanpak versterken we niet alleen hun ecologisch bewustzijn, maar ook hun burgerschapszin. Zo werken we concreet aan onze leerdoelen rond klimaateducatie en duurzaam ruimtegebruik”, besluit Toon Veelaert, directeur van PIVA.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is