Dag van de jeugdhuizen in Antwerpen

Op 3 november 2017, over deze onderwerpen: Jeugd

Op zaterdag 4 november, de Vlaamse Dag van de Jeugdhuizen, tonen de Antwerpse jeugdhuizen dat het unieke, creatieve en onmisbare plekken zijn. Jongeren kunnen de troeven van de verschillende jeugdhuizen leren kennen met een gevarieerd programma: van gamen en een concert tot fuiven of een echt voetbaltornooi. Er is ook een fietstocht langs de verschillende jeugdhuizen, waarbij iedereen punten kan verzamelen met opdrachten. Schepen voor jeugd, Nabilla Ait Daoud bezoekt op 4 november om 16 uur jeugdhuis Kilalo, Herrystraat 22, 2100 Deurne en om 17 uur Jeugdhuis ’t Link, Hanegraafstraat 5, 2050 Linkeroever. De pers is hierbij van harte welkom.

In jeugdhuizen kunnen jongeren terecht voor heel uiteenlopende activiteiten, van fuiven en concerten tot workshops of (sport)wedstrijden. In sommige jeugdhuizen kunnen ze zelfs terecht om te studeren. De jeugdhuizen worden georganiseerd voor en door jongeren, die zo extra vaardigheden leren.

Dat jeugdhuizen belangrijk zijn in de stad kan schepen voor jeugd, Nabilla Ait Daoud alleen maar beamen: “Jeugdhuizen zijn er in alle maten en gewichten: grote en kleine jeugdhuizen, jeugdhuizen met een groot activiteitenaanbod en jeugdhuizen waar de instuifruimte centraal staat. Door de doorgedreven zelforganisatie slagen jonge vrijwilligers erin de vinger aan de pols van de jongerencultuur te houden: sport, skaten, ondernemen, kunst, koken, concerten, fuiven, zomerfestivals… Jongeren ervaren het jeugdhuis vaak als een tweede thuis, een plaats waar ze zich goed voelen, waar ze vriendschappen voor het leven sluiten en waar ze enorm veel leren. Zelf aan het roer staan, empowert hen, maakt hen sterker. Samen met alle jeugdhuizen zet ik graag de diversiteit en creativiteit van de jeugdhuissector in Antwerpen positief in de kijker.”

Formaat (federatie van de Jeugdhuizen in Vlaanderen) is jaarlijks de drijvende kracht achter de Dag van de jeugdhuizen. Op deze dag zetten de jeugdhuizen en Formaat het belang en de diversiteit van de jeugdhuizen in de kijker. Dit jaar valt die op 4 november.

Dag van de Jeugdhuizen in Antwerpen

Deze zaterdag zetten een aantal Antwerpse jeugdhuizen zichzelf in de kijker met verschillende activiteiten. In Jeugdhuis ’t Link op Linkeroever is er een Gamemarathon, bij Jeugdhuis 2050 is het instuif (open huis), Jeugdhuis Kilalo organiseert een middag vol gezelschapspellen, een concert en free podium. Bij Villa Caloes organiseren ze een FIFA-tornooi en Jeugdhuis JOH heeft ook instuif, gevolgd door een fuif voor tieners die na 21 uur overgaat in een feestje voor jongeren. Jongeren kunnen zelf langs alle deelnemende jeugdhuizen fietsen en punten voor een prijs (en drankjes) verzamelen op Het Fietstival.

Ondersteuning vanuit de stad

De stad ondersteunt de verschillende jeugdverenigingen, waaronder ook de jeugdhuizen vallen, onder andere in hun communicatie. Voor de jeugdhuizen werd een wervend filmpje gemaakt, dat ze zelf kunnen gebruiken ter promotie van Dag van de Jeugdhuizen of hun werking. Er wordt ook heel wat ondersteuning geboden rond infrastructuur, subsidies en veiligheid. Voor meer informatie over de ondersteuning die de stad biedt aan de jeugdhuizen, kunnen geïnteresseerden terecht op de website. Klik hier voor de rechtstreekse link.

Verantwoordelijke schepen: Nabilla Ait Daoud, schepen voor jeugd

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is